Groene gazpacho van komkommer

27 jul 2018 | Avondeten, Vegetarisch

Confession: als het warm is heb ik eigenlijk nauwelijks zin in warm eten. Niet om te eten en niet om te maken. Als het warm is moet je – vind ik – salades eten, koude dranken drinken en vooral jezelf koel houden. En dat laatste kan ik echt niet met warm eten. Dit is een eeuwigdurend ‘conflict’ thuis. ‘De man’ vindt het avondeten namelijk meestal niet geslaagd als dat niet warm is. Dus meestal zoeken we een compromis: de ene dag warm eten, de andere dag koud. Of een koud gerecht met warme elementen. Deze heerlijk koude gazpacho kan ik gelukkig altijd op tafel zetten.

Ik ontdekte de veelzijdigheid van gazpacho op vakantie, toen het best warm was. Op een pleintje in Frankrijk at ik een gazpacho van komkommer en meloen. Tot die tijd dacht ik altijd dat gazpacho – van oudsher een koude soep van groenten bedoeld om de dorst te lessen, de honger te stillen en het lichaam snel van vitaminen en zout te voorzien –perse gemaakt moest zijn van tomaten en paprika’s en koud tomaten-paprikasap trok me niet zo. Voor mij is gazpacho namelijk niets meer of minder dan een hartige smoothie, gemaakt van groenten. En dat is ook zo, maar de combinatiemogelijheden blijken eindeloos. Wat er in ieder geval in je gazpacho moet zitten is komkommer, knoflook, olijfolie, azijn en zout en verder kun je erop los combineren. Ik maakte daarom mijn eigen heerlijke groene versie. Enjoy!

Wat heb je nodig voor deze groene gazpacho?

  • 2 komkommers, in schijfjes
  • 100 gram spinazie
  • 30 gram basilicum
  • 1-2 teentjes knoflook*
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 80 ml wittewijnazijn
  • 200 ml koud water
  • zout
  • peper
  • mozzarella of burrata

Hoe maak je deze heerlijke koude soep?

1. Doe alle ingrediënten, behalve de mozzarella in een blender en blend ze op hoge snelheid totdat de soep de gewenste dikte heeft.

2. Check de smaak: voeg eventueel nog extra zout, peper of olie toe.

3. Schenk de gazpacho in een kom en zet de kom minimaal een uur in de koelkast (of een kwartier in de vriezer). De soep moet ijskoud zijn voordat je ‘m serveert.

4. Serveer de soep na een uur met wat mozzarella of burrata en wat olijfolie.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties