Romige tomaten-venkelsoep met ricotta en pestocroutons

3 feb 2022 | Avondeten, Lunch, Vegetarisch

Tijd voor een heerlijk romige soep boordevol groenten! Sommige dagen heb je dit soort dikke, romige soepen gewoon nodig. Ik tenminste wel. Dan wil ik niets anders dan een bord vol romige soep. Het liefst vol groenten, zodat ik meteen al mijn groenten binnen heb en toch niet het gevoel heb dat ik ontzettend gezond eet. Deze romige tomaten-venkelsoep met ricotta is het antwoord op al deze wensen!

Ik maak graag restjessoep waar ik allerlei restgroenten in stop. Deze soep is daar een echt voorbeeld van. Ik had een paprika over en een venkel en besloot daar een soep mee te maken. Toen ik ook nog wat ricotta tegenkwam en wat pesto was het recept snel bedacht. Soms is het zo simpel!

Romige tomaten-venkelsoep met ricotta1

Wat heb je nodig voor deze romige tomaten-venkelsoep met ricotta voor 3-4 personen?

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 venkel
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 bouillonblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 eetlepels ricotta plus extra om te serveren
  • stuk oud stokbrood
  • 2 eetlepels pesto
  • olie om in te bakken
  • peper en zout
Romige tomaten-venkelsoep met ricotta2

Hoe maak je deze heerlijke, romige soep met tomaten?

  1. Snipper de ui en snijd of pers het teentje knoflook fijn. Snijd dan de paprika in stukjes en doe hetzelfde met de venkel.
  2. Verwarm vervolgens wat olijfolie in een grote kookpan en fruit hierin de ui. Voeg dan de knoflook en tomatenpuree toe en bak dit enkele minuten mee. Voeg dan de oregano, de paprika- en venkelstukjes toe en roer goed om.
  3. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de laurierblaadjes toe. Vul het lege blik helemaal met water en voeg dat samen met het bouillonblokje toe aan de pan. Breng de groenten dan aan de kook, leg een deksel op de pan, zet het vuur zacht en laat de soep 20 minuten pruttelen.
  4. Snijd in de tussentijd het brood in blokjes en meng ze met de pesto. Verwarm daarna een koekenpan met daarin een beetje olie op middelhoog vuur en bak hierin de pestocroutons goudbruin en krokant.
  5. Blend als laatste de groenten tot een soep. Voeg dan de ricotta toe en roer deze door de soep. Breng deze soep op smaak met peper en zout.
  6. Serveer de soep met nog wat extra pesto, de pestocroutons en ricotta. Voeg eventueel wat groen van de venkel toe.
Romige tomaten-venkelsoep met ricotta4
Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen