Gastblog ‘de man’: nasi zonder pakjes

3 mei 2021 | Avondeten, Lunch, Vegetarisch

Daar ben ik weer. Dit keer laat ik jullie graag weten hoe je nasi maakt zonder pakjes en zakjes te gebruiken, dat is namelijk een heel stuk makkelijker dan je nu misschien denkt. En net zo snel als wanneer je uit pakjes kookt. Ik vind de inhoud van de pakjes en zakjes nasikruiden die je in de supermarkt koopt veel te zout. Bovendien smaakt de nasi nooit zoals ‘ie echt zou moeten smaken. Echte nasi smaakt heerlijk kruidig, licht pittig en vol. Die smaak bereik je niet met de meeste pakjes.

Ik kan me de laatste keer dat ik ‘supermarktnasi’ maakte niet meer herinneren. Sinds ik dit recept kreeg, heb ik nasi niet anders meer klaargemaakt. Voor Joor heb ik de nasi dit keer vega gemaakt, door de groenten en de rijst niet in dezelfde pan als het vlees te bakken. Voor mezelf heb ik in een later stadium natuurlijk wel kip en hamblokjes toegevoegd. Waarom vega doen als het ook met vlees kan, zeg maar. Knoeize!

zelfgemaakte nasi

Wat heb je nodig om nasi zonder pakjes en zakjes te maken voor 4 personen?

  • 300 gram basmatirijst
  • 500 gram gemengde groenten (wij gebruikten taugĂ©, prei in ringen, wortelen in reepjes en blimi – een pak nasigroenten kan ook gewoon)
  • 1 chilipeper, gesneden, zaadjes verwijderd
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 2 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 theelepel djinten (komijnpoeder)
  • 3 eetlepels ketjap manis (zoete sojasaus)
  • 2 theelepels sambal oelek
  • olijfolie

* voor erbij: kip en blokjes ham of, voor de vega’s, pinda’s, ei en platte peterselie.

nasi zonder pakjes en zakjes

Hoe maak je deze nasi from scratch?

1. Kook de rijst. Gebruik voor het koken van de rijst eventueel deze tips. Nog beter is het als je start met gekookte rijst die al afgekoeld is. Je gaat de rijst namelijk uiteindelijk bakken en koude rijst is steviger dan nog warme en bakt dus beter.

2. Meng vervolgens de sambal en de ketjap manis door elkaar in een apart bakje. Bak in een wok de ui, het pepertje, de knoflook, de ketoembar en de djinten op middelhoog vuur glazig. Voeg hier de groenten aan toe.

3. Als de groenten beetgaar zijn, voeg je de rijst en de ketjapmix toe. Laat het gerecht nu rustig warm worden op laag – middelhoog vuur. Als de rijst is opgewarmd, is de nasi klaar. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

4. Je kunt nu de toppings toevoegen: in 1 pan gebakken hamblokjes en kip, ei, pinda’s, kroepoek en / of platte peterselie. Alles wat je maar lekker lijkt.

Eten er geen vega’s mee? Dan begin je met het bakken van de hamblokjes. Daar voeg je ui, knoflook en de kruiden aan toe en vervolgens de groenten en de ketjapmix. Als laatste de rijst. Meng nog een keer 3 eetlepels ketkap manis en 2 theelepels sambal oelek door elkaar. Bak kipblokjes in een aparte pan en voeg – als de kip bruin is – de ketjapmix toe. Laat pruttelen totdat de ketjapmix erg donkerbruin en gekarameliseerd is. Breng de kip eventueel nog op smaak met peper en zout. Serveer de kip bij de nasi. Net zo makkelijk.

nasi

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- Ă©n portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen