Gastblog Annemieke: review Kaneel & Kardemom

16 mrt 2017 | Reviews kookboeken

Omdat ik een gastblog voor JoorKitchen schrijf, denk je misschien dat ik een keukenprinses ben. Nou, dat is dus niet waar. Ik ben nooit zo’n kokkin geweest. Toen ik op kamers ging, kon ik alleen koken met pakjes en potjes. En de paella uit de diepvries bij Aldi was één van mijn favoriete gerechten. Handig! Maar niet zo creatief. Nóg heb ik het gepresteerd pizza’s aan te laten branden en pasta droog te laten koken, koekjes zwart te laten worden en rijst als een soort brei te serveren. Na de zoveelste keer zwart gebak kreeg ik gelukkig van een vriendin een kookwekker. Laten we het er maar op houden dat ik gewoon een beetje wazig ben soms.

JoorKitchen volg ik met heel veel plezier. Toen Joor en ik bedachten dat ik een paar reviews van kookboeken zou gaan schrijven, tja, toen moest ik wel aan de slag! Kookboeken blijven bij mij vaak alleen ter inspiratie in de kast staan, of ze liggen op m’n nachtkastje, want kookboeken doorbladeren voor het slapen gaan is zoiets heerlijks. Tijd om ze te gaan gebruiken op de manier zoals ze bedoeld zijn.

review Kaneel & Kardemon

Kaneel & Kardemom?

[bol_product_links block_id=”bol_58af1331db155_selected-products” products=”9200000045609652″ name=”Kaneel & Kardemon1″ sub_id=”” link_color=”205599″ subtitle_color=”91BDFF” pricetype_color=”000000″ price_color=”526ECC” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Omdat ik graag bak, gaf Joor me het boek ‘Kaneel & Kardemom – Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv’ mee om te recenseren. Dit bakboek is geschreven door voormalig journaliste Anne Shooter en het is een lijvig boek met ontzettend veel recepten, vaak met bijzondere smaakcombinaties. Licht intimiderend wel. De intro’s bij de recepten geven het boek een mooie, nostalgische sfeer. De schrijfster vertelt welke herinneringen ze heeft bij de baksels, of bij de gelegenheden waarbij ze gegeten werden. In het boek staan veel traditionele gerechten, zowel zoet als hartig. Veel recepten zijn geschikt voor vegetariërs. Wat me gelijk al opviel, was dat bij lang niet alle recepten foto’s staan, dat vind ik een groot nadeel. Wel is het op mooi mat papier gedrukt, daar houd ik van.

review Kaneel & Kardemon

Recepten uit Kaneel & Kardemon

Ik koos voor de Sesam-specerijencake en voor de Tarte tatin met appel en honing. En toen kon het shoppen beginnen. Want manmanman, wat gaan er veel verschillende ingrediënten in de recepten van Anne Shooter! Dankzij haar heb ik nu een la vol kruiden en een plank vol olieën, waarbij ik van sommige niet eens wist dat ze bestonden. Ook was niet alles even gemakkelijk te vinden. Ga bijvoorbeeld maar eens op zoek naar piment, gemberpoeder of gemalen nootmuskaat.

Een paar dagen liep ik met de recepten op zak om alle benodigdheden te verzamelen. Niet in de laatste plaats doordat ik ook weleens een ingrediënt vergat. Laten we het bewust koken noemen: dat je een week bezig bent met de voorbereidingen van een cake. Heel mindfull.

Maar… die cake werd toch lekker! Ik had er weinig vertrouwen in toen ik rare en niet zo mooie mengseltjes als tahin en gemalen kruidnagel aan het afwegen was, maar het resultaat was wel echt heel bijzonder. En mooi, want een tulband met aan de buitenkant sesam; dat ziet er gewoon heel tof uit. Mijn tulbandvorm is wat klein, dus ik had genoeg mix voor nog wat lieve kleine cakejes. Ik presenteerde deze lekkernijen op mijn verjaardag en kreeg enthousiaste reacties. Ook heel geschikt voor de niet-zoetekauw.

review Kaneel & Kardemon

En verder?

Vanwege het gedoe met specerijen moest ik daarna wat moed verzamelen. Ik maakte een tarte tatin. Met veel geduld verdeelde ik de appelpartjes over de bodem van de vorm, ik kwam volledig tot rust – tot ik de taart uit de oven haalde: geen appel te zien na het omdraaien! De mix was onder de appelpartjes doorgelopen… Als een echte foodblogger heb ik dat op de foto’s proberen te verbloemen. ☺ Ook was de structuur nogal gek: sponzig. Ik kon mijn stukje taart een heel stuk induwen en dan veerde hij terug. Grappig, maar niet wat ik wil in een taart.

Ik besloot tot grove maatregelen: de taart ging acuut mee naar mijn oma in Vlaardingen. Die kon vast uitmaken wat er mis was! Normaal is het mijn oma die gebak op tafel zet, maar nu zette ik voor iedereen een stuk taart neer. Het proeven kon beginnen. Gelukkig nam mijn oma het proeven heel serieus. ‘Heb je wel boter gebruikt?’, vroeg ze. En dat was het natuurlijk: oma en ik zijn gewend met roomboter te bakken. En heel eerlijk: ik heb het idee dat dat toch lekkerder is en mijn baksels wat brosser maakt dan olie. Maar wat fantastisch om een aanleiding te hebben om oma als expert te raadplegen!

Review Kaneel & Kardemon

En?

Dit wordt niet mijn favoriete kookboek, maar het heeft me wel gegrepen. Ik ga er zeker nog een paar recepten uit proberen, al is het alleen maar omdat ik nu al die ingrediënten in huis heb. En om de kleine kater van de tarte tatin wat naar de achtergrond te laten verdwijnen. Ik heb nog een appeltje met dit boek te schillen…

Mijn oordeel over ‘Kaneel & Kardemom’ in sterren (max is 5*****)
Looks: **** (4)
Vega / vis vs vlees: **** (5)
Simpelheid van de recepten: *** (3)

Benieuwd geworden? 

[bol_product_links block_id=”bol_58af1331db155_selected-products” products=”9200000045609652″ name=”Kaneel & Kardemon1″ sub_id=”” link_color=”205599″ subtitle_color=”91BDFF” pricetype_color=”000000″ price_color=”526ECC” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen