Aardappel anders: geprakte aardappelen

10 okt 2019 | Avondeten

Een paar weken geleden, volgden ‘de man’ en ik de serie Chef’s table op Netflix. Waanzinnig. In de serie worden 6 topkoks gevolgd en geĂŻnterviewd over hun werk en leven. Mijn favoriet was de Italiaanse chef Massimo Bottura, maar allemaal hadden ze hun eigen nukken en eigenaardigheden. Gemene deler? Hun passie voor hun werk en de bevlogenheid waarmee ze daarover konden vertellen. Helaas heeft de serie (nog) maar 6 afleveringen en ik wacht met spanning op meer.

De meest curieuze persoon in de serie was voor mij Francis Mallman, een man met twee gezichten. Vrijgevochten, wild en kokend boven grote vuren op de Argentijnse vlakten en vader van een eenjarig meisje, kokend in een Frans driesterrenrestaurant. Ik vond het een vreemde vogel. Maar koken kan hij zeker. ‘De man’ sprak het wel aan, dat koken boven open vuur. Tijdens een van de door Mallman bereide diners, maakte hij wat wij nu ‘geprakte aardappelen’ zijn gaan noemen. Het zag er zo lekker uit, dat we het zelf geprobeerd en goedgekeurd hebben. En daarom nu weer een aflevering van ‘Aardappel anders’. Enjoy!

geprakte aardappelen

Wat heb je nodig om ‘geprakte aardappelen’ te maken voor 2 personen?

  • 6 middelgrote aardappelen, kruimelig
  • zeezout
  • olijfolie

geprakte aardappelen

Hoe maak je deze versie van ‘Aardappel anders’?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg dat de bakplaat in de oven zit.

2. Kook de aardappels in 15 min zacht in water met zout. De aardappels mogen nog niet uit elkaar vallen.

3. Leg ondertussen een vel bakpapier op een hete ovenplaat en verdeel 1 eetlepel olijfolie over het bakpapier.

4. Giet na het koken de aardappels af en leg ze op de bakplaat. Je gaat nu de aardappels pletten. Dat kun je het beste doen met een theedoek om je hand, de aardappels zijn heet. Zet je duim in het midden van de aardappel en druk hard. De aardappel ploft nu in elkaar. Doe dit bij iedere aardappel.

5. Verdeel een goede hoeveelheid olijfolie over de aardappels en strooi wat grof zeezout over iedere aardappel.

6. Zet de aardappels nu voor 15 – 20 minuten in de oven. Check tussentijds of ze niet te bruin worden.

7. Zet na de baktijd de grill nog een paar minuten aan voor een extra krokante aardappel.

Serveer met wat extra grof zeezout, met chimichurri of met een dot crĂšme fraiche.

geprakte aardappelengeprakte aardappelen

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- Ă©n portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen