Aardappel anders: hamburgerbroodjes van zoete aardappel

4 apr 2019 | Avondeten

Bekentenis: ‘de man’ en ik kijken vaak nog kookfilmpjes op YouTube. We hebben daar een aantal vaste kanalen die we volgen en waar we onze inspiratie opdoen. Natuurlijk volgen we Jamie Olivers FoodTube en kijken we geregeld naar Gordon Ramsay en Heston Blumenthal, hoewel we die laatste alleen maar gebruiken om te zien ‘hoe het ook kan’. Zijn gastronomische manier van koken streven wij allebei niet echt na. Maar heerlijk om naar te kijken is het wel. Verder volgen we nog Jules, van Jules Cooking – omdat hij zo schattig jong is -, ChefSteps – omdat die bijna alles sous vide maken en we daar steeds om moeten lachen – en chef John van Foodwishes. Die laatste was de inspiratie voor dit recept.

Chef John plaatst dagelijks nieuwe filmpjes op YouTube en nieuwe recepten op zijn website. Zijn opgewekte humeur, zijn afwisselende en leuke recepten en zijn steevaste afsluiting van ieder filmpje (‘And as always, enjjjjooooyyyy!’) maken dat we vaak bij hem terugkeren.

Niet lang geleden maakte hij deze hamburgerbroodjes van zoete aardappel en ik moest ze maken. ‘De man’ is geen fan van zoete aardappel, maar ik durfde te wedden dat hij deze broodjes wel zou kunnen waarderen. En dat bleek inderdaad zo te zijn. De broodjes vragen wel wat werk – veel wachttijd vooral – maar het resultaat is het absoluut waard. Geloof me, deze broodjes zijn heerlijk zacht, fluffy en smaakvol. En perfect voor een hamburger of, zoals wij deden, als broodje voor een lobsterroll 🙂 Het recept voor die laatste komt binnenkort op de site. Voor nu, lekker bakken en laat je verrassen! Enjjjjjjooooyyy! 😉

broodjes

Wat heb je nodig voor ongeveer 7 hamburgerbroodjes (afhankelijk van de grootte)?

Voor het ‘startpapje’

  • 1 1/4 theelepel gedroogde gist
  • 50 milliliter handwarm water
  • 50 gram bloem

Voor de broodjes

  • 150 gram zoete-aardappelpuree (afgekoeld)
  • 1 theelepel honing
  • 1 kleine theelepel zout
  • 1 ei
  • 1 theelepel gesmolten en afgekoelde boter
  • 250 – 300 gram bloem

Als topping

  • 1 ei
  • 1 handje sesamzaadjes

broodjes

Hoe maak je deze heerlijke hamburgerbroodjes?

1. Maak eerst het ‘startpapje’ door in een kom de gist te mengen met het handwarme water en 50 gram bloem. Meng dit goed door en laat dit papje ongeveer 15 minuten staan. Als het goed is, zie je bubbels in het papje ontstaan. Dat betekent dat de gist werkt.

2. Meng na 15 minuten de aardappelpuree, de honing, het zout, het ei door het ‘startpapje’. Kneed dit goed door en voeg dan langzaam de afgekoelde boter toe. Vervolgens start je met het toevoegen van 250 gram bloem. De tip van chef John die ik vanaf nu ga opvolgen is namelijk dat je veel beter eerst 75 – 80% van de aangegeven hoeveelheid bloem kunt toevoegen. Als je dat doet, kun je namelijk nog heel makkelijk corrigeren. Is het deeg nog te nat? Dan moet er nog meer bloem bij. Is het deeg elastisch en droog? Dan hoeft de rest van de bloem niet meer toegevoegd te worden. Bij mij moest wel de volledige hoeveelheid bloem (300 gram) bij de mix. Kneed de mix minimaal 5 minuten door. Uiteindelijk krijg je een mooi droog en elastisch deeg.

3. Laat nu het deeg in een met olie ingevette kom en onder een schone theedoek rijzen op een warme plek. De rijstijd is ongeveer 2 uur.

4. Als het deeg gerezen is, sla je de lucht eruit. Bestrooi je werkoppervlak met bloem en verdeel het deeg in ongeveer 7 – 8 porties. Dat worden middelmatig grote hamburgerbroodjes. Wil je grotere broodjes? Verdeel het deeg dan in 4 delen. Wil je kleinere broodjes? Verdeel dan het deeg in 10 stukken.

En dan?

5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak met je hand bolletjes van ieder deegdeel. Tik die bolletjes vervolgens plat. Doe je dat niet dan krijg je veel te bolle bolletjes. Laat wat ruimte tussen alle bolletjes op de bakplaat, ze zetten nog iets uit. Zet nu de bakplaat met daarover een schone theedoek 45 minuten weg om de bolletjes nog een keer te laten rijzen.

6. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Klop een ei los. Als de broodjes gerezen zijn, kwast ze dan in met het eimengsel en strooi een beetje sesamzaadjes over de broodjes. Zet de broodjes dan 15 minuten in de oven tot ze bruin en gaar zijn.

broodjes

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

4 Reacties

  1. Simone

    Ik zou er echt nooit aan gedacht hebben om broodjes te maken met zoete aardappel. Grappig! Ik ga het een keer proberen!

    • JoorKitchen

      Leuk om te horen 🙂 Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

  2. Levine

    Aardappel in brood is heerlijk! Deze ga ik zeker maken, hoewel wel met een paar aanpassingen. Chef John heeft overigens niet helemaal gelijk. Je kunt beter een beetje vocht achterhouden dan bloem. De hoeveelheid zout in een broodrecept is namelijk afgeleid van de hoeveelheid bloem. De totale hoeveelheid bloem/meel in een recept is altijd 100% en het zoutgehalte ligt tussen de 1,5-2% ten opzichte van de hoeveelheid bloem/meel. Ga je dus een andere hoeveelheid bloem toevoegen dan zou ook de hoeveelheid zout gewijzigd moeten worden.

    • JoorKitchen

      Kijk, weer wat geleerd 🙂 Ik weet te weinig van brood bakken af om zo’n advies goed in te schatten, dus ik houd me aanbevolen voor de nieuwe workshops na augustus (en in de tussentijd: deze verhoudingen ga ik aanhouden)! Ik ben benieuwd wat je anders zou doen bij deze broodjes en hoe je ze uiteindelijk vindt 🙂

Een reactie versturen