Aardappel – spitskoolschotel met zelfgemaakte pindasaus

6 dec 2018 | Avondeten

Na al dat geweld van Sinterklaas en met de kerstdagen om de hoek leek het me een goed idee om er deze week nog even wat makkelijke maaltijden doorheen te gooien. Je weet wel, van die maaltijden waar je niet lang over na hoeft te denken, maar die toch heerlijk smaken en snel op tafel staan. Mooi voorbeeld is deze aardappelschotel met pindasaus, waarvoor je de pindasaus helemaal zelf maakt.

Verrassing ingredient van deze schotel is spitskool, een zeer goedkope groente. En laat dat nu juist heel goed uitkomen in deze dure maand december. Alleen maar voordelen voor deze ovenschotel dus! Wat denk je, snel proberen?

aardappelschotel met pindasaus

Wat heb je nodig voor deze aardappelschotel met pindasaus voor 4 personen?

    • 1 spitskool
    • een kilo vastkokende aardappelen
    • 1 rode puntpaprika
    • peper en zout
    • koriander ter garnering

Voor de homemade pindasaus

  • 4 eetlepels biologische pindakaas (zonder stukjes)
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 25 ml ketjap manis
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 – 2 theelepels limoensap
  • peper en zout

aardappelschotel met pindasaus

Hoe maak je deze lekkere schotel?

1. Was de aardappels zorgvuldig en snijd ze in grotere stukken. Doe ze in een pan met water en kook ze in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat even staan.

2. Snijd in de tussentijd de spitskool in kleinere stukjes. Doe dit ook met de paprika.

3. Maak vervolgens de homemade pindasaus. Hiervoor doe je een beetje olie in een steelpannetje en daarin fruit je de gesnipperde sjalot, de knoflook en de gember. Voeg daarna de pindakaas, de ketjap en de sambal toe. Roer goed door. Voeg als laatste de kokosmelk toe – het lijkt alsof de saus gaat schiften, maar dat is niet zo! – en roer al die tijd goed door. Proef en breng op smaak met limoensap, peper en zout. Laat rustig even doorkoken tot het iets dikker wordt en zet het vuur dan uit.

4. Verwarm een wok met 1 -2 eetlepels olie op hoog vuur. Doe hierin de gesneden spitskool en de puntpaprika. Laat heel even fruiten. Voeg dan de aardappels toe en de helft van de pindasaus plus 50 – 100 ml water. Laat goed doorwarmen totdat de spitskool zacht is.

Serveer de aardappelschotel met de rest van de pindasaus en garneer met koriander.

aardappelschotel met pindasaus

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen