Chinese tomatensoep met garnalenballetjes

13 mei 2015 | Avondeten

Dit is een van de maaltijden die je me altijd voor kunt zetten en die je ook altijd als dinervoorstel kunt voorschotelen. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo dol op soepen, maar deze is zo lekker kruidig en authentiek van smaak en zo simpel om te maken, dat ik ‘m vaak kan maken. Dat je er geen potjes en pakjes voor nodig hebt is natuurlijk ook een grote pre. Oorspronkelijk is het een recept dat ‘de man’ maakte, maar ik heb zijn recept wat aangepast zodat ik ook mee kon eten. De smaak is daardoor iets anders geworden, maar de soep is er niet minder lekker door geworden. Dus heb je zin in een heerlijke tomatensoep met een twist, probeer deze soep eens. Enjoy!

Wat heb je nodig om deze kruidige tomatensoep met ballen te maken voor 2 personen?

* 1/2 liter water
* 1/2 liter tomatensap
* 2 Maggi-bouillonblokjes
* 1/2 ui, gesnipperd
* 1 teentje knoflook, geperst
* 3 eetlepels witte suiker
* 2 eetlepels ketjap manis
* 1 eetlepels azijn
* 1/2 theelepel sambal
* 1/2 theelepel djahe (gemberpoeder)
* 1/2 theelepel sereh (citroengras)
* 1 eetlepel maïzena
* Handje vol mie of mihoen
* kroepoek en platte peterselie voor garnering

Voor de garnalenballetjes

* 200 – 300 gram garnalen, ontdooid (wij gebruiken de rauwe, ongepelde diepvriesvariant van de AH)
* 1/2 chilipepertje
* 1 theelepel kerrie
* 1 teentje knoflook
* 1 eetlepel soja
* broodkruimels of paneermeel

Hoe maak je deze Chinese tomatensoep met garnalenballetjes?

Maak eerst de garnalenballetjes. Doe dit door de garnalen, het chilipepertje, de kerrie, het teentje knoflook en de sojasaus in een keukenmachine samen te voegen. Laat de keukenmachine draaien totdat je een zachte massa hebt. Voeg broodkruimels of paneermeel toe om het mengsel minder nat te maken. Maak vervolgens kleine balletjes van de mix. Ongeveer ter grootte van een 2-euromunt. Laat de balletjes opstijven in de koelkast of vriezer.
Fruit de ui en de knoflook in een pan glazig. Voeg vervolgens het water en de Maggi-blokjes toe en breng aan de kook. Laat een minuut of 10 pruttelen op zacht vuur. Voeg nu het tomatensap toe een laat weer koken. Maak in de tussentijd een papje van de suiker, de ketjap, de sambal, djahe en sereh. Roer dit papje goed door en voeg het vervolgens toe aan het bouillon-tomatensapmengsel. Roer nu de maïzena door een half kopje met koud water en voeg het mengsel vervolgens toe aan de soep. Dit is je bindmiddel. Voeg vervolgens de mie of mihoen toe en laat de soep een minuut of 20 trekken.
Maak in de tussentijd de garnalenballetjes af. Dit kun je op drie manieren doen: bakken in de pan, frituren in een laagje olie (dat deden wij) of gewoon meteen toevoegen aan de soep. Wat je ook doet, uiteindelijk voeg je de garnalenballetjes de laatste drie minuten toe aan de soep. Serveer de soep met platte peterselie en kroepoek.
Chinese tomatensoep met garnalenballetjes

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

3 Reacties

  1. Astrid

    Ik ga dit zeker maken! Alleen mijn man is dan weer geen fan van bouillonblokjes – dus ik gebruik wat extra zout en eventueel peper.

    • JoorKitchen

      Goed om te horen dat je deze soep gaat maken 🙂 Je kunt ook zelf bouillon trekken van kip bijvoorbeeld? De originele soep wordt gemaakt met kippenbouillon. Maar met extra zout en peper en misschien wat extra sereh en djahe wordt het zeker ook heerlijk. Kookze!

  2. JoorKitchen

    Goed om te horen dat je deze soep gaat maken 🙂 Je kunt ook zelf bouillon trekken van kip bijvoorbeeld? De originele soep wordt gemaakt met kippenbouillon. Maar met extra zout en peper en misschien wat extra sereh en djahe wordt het zeker ook heerlijk. Kookze!

Een reactie versturen