Frietjes van polenta en rozemarijn

27 okt 2015 | Avondeten, Vegetarisch

Ik ben gek op frietjes, dat wisten jullie vast al. Maar wisten jullie ook al dat het mij ook niet echt uitmaakt waar die frietjes van gemaakt zijn? Patat van zoete aardappel is heel erg lekker, ik maakte ook friet van knolselderij en ook dat smaakte lekker en de normale friet kun je me altijd voorschotelen. Het werd dus hoog tijd om weer eens een nieuwe variant te proberen: deze friet van polenta. Ik kwam op het idee door Jamie’s Italian, waar ‘de man’ en ik kort geleden aten, daar staat deze variant op de kaart. Ik was positief verrast door de smaak en de textuur ervan en wilde deze polentafrietjes thuis meteen namaken. Het resultaat was bijna net zo lekker en een stuk eenvoudiger te maken dan je denkt. Probeer het eens! Enjoy 🙂

Wat heb je nodig voor deze heerlijke frietjes voor 2 personen?

* 500 ml water
* 75 gram maismeel / polenta
* 1 takje rozemarijn
* zeezout
* 3 eetlepels bloem
* neutrale olie: zonnebloemolie of rijstolie

Hoe maak je deze lekker originele frietjes?

Kook het water in een pan. Voeg vervolgens het maismeel toe. Zet het vuur zacht. Roer gedurende 20 minuten met regelmaat door de polenta. Je zult zien dat de maismeel steeds meer wordt opgenomen door het water en dat het steeds dikker wordt. Ris de blaadjes van het takje rozemarijn en snijdt ze heel fijn. Voeg de rozemarijn en een flinke snuf zeezout de laatste minuut toe aan de polenta.

Stort na 20 minuten de polenta in een bakblik van 20 cm. Laat buiten de koelkast afkoelen en zet het bakblik, afgedekt met plastic folie, minimaal 30 minuten in de koelkast.

Haal de polenta als deze helemaal opgestijfd is uit het bakblik en snij er met een scherp mes frietjes uit.

Doe de bloem in een bord en rol ieder frietje kort door de bloem. Zorg dat er niet een te dikke laag bloem op de frietjes achterblijft.

DSC_7085

Schenk een laag van minimaal 1 cm olie in een pan met anti-aanbaklaag. Verwarm de olie op middelhoog vuur. Blijf er wel bij, dit gaat snel. Bak vervolgens de frietjes in de olie. Dat duurt ongeveer een minuut of 10. Draai regelmatig om.

Haal de frietjes met een schuimspaan uit de pan als ze mooi bruin gebakken zijn. Leg ze op een vel keukenpapier en strooi er meteen wat zeezout overheen. Dien de frietjes op met je favoriete saus. Wij aten ze met truffelmayo – zelf gekocht – en dat was een lekkere combi.

DSC_7089

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen