Gastblog ‘de man’: jerk chicken met barbecuesaus

2 mei 2015 | Avondeten

Toen Joor mij vroeg of ik af en toe hier wilde gastbloggen over vleesrecepten heb ik daar niet lang over na hoeven denken. Hier bloggen over vlees betekent namelijk dat ik aan de slag kan met buikspek, burgers, gevulde kip en al die recepten waar ik nog nieuwsgierig naar ben. Er is namelijk maar een ding waardoor ik samenwonen met Joor wat minder vind: echte vlees-vlees-vleesschotels (denk: hele kip uit de oven, rollades, stoofschotels *jammie*) maak je makkelijker als je allebei vlees eet. En vlees eten doet zij al 14 jaar niet meer. Vlees klaarmaken trouwens wel. Gelukkig.

Dit recept maakte ik enkele weken geleden. We zochten een recept waarbij ik met vlees en zij met vis of vega-producten aan de slag kon (zo doen we dat vaker). Het werden wraps met kip / garnalen en een mangosalade. Voor mijn wraps maakte ik jerk chicken met zelfgemaakte barbecuesaus. Knoeize!

Wat heb je nodig voor deze robuuste jerk chicken voor 2 personen?**

** ik at hier twee dagen van 🙂

* 2 kippenpoten
* bier (ik gebruikte een flesje Leffe bruin)

Voor de ‘rub’

* 1/2 theelepel paprikapoeder
* 1/2 theelepel cayennepeper
* 1/2 eetlepel venkelzaad
* 1/2 eetlepel korianderzaad
* 1/2 theelepel komijnzaad
* 1/2 gedroogde chili
* 1/2 theelepel zeezout
* 1/2 eetlepel zwarte peper
* 1/2 eetlepel bruine suiker
* olijfolie

Voor de barbecuesaus (maar die kun je natuurlijk ook gewoon kopen 🙂 )

* 1 eetlepel bruine suiker
* 1/2 eetlepel witte suiker
* 1/2 eetlepel zoete paprikapoeder
* 1 theelepel carribean spice (wij gebruikten die van Jonnie Boer), deze kun je ook weglaten
* 1/2 theelepel cayennepeper
* 1/2 theelepel hot sauce
* 2 dopjes rum (74R Bacardi of Havana Club)
* 1 eetlepel worchestersauce
* 2,5 eetlepels azijn
* 1 1/2 theelepel dijonmosterd
* 1 eetlepel honing
* 200 ml ketchup

Hoe maak je deze jerk chicken met barbecuesaus?

Verwarm de over voor op 200 graden. Maal de zaadjes voor de rub fijn in een vijzel (wij hebben er een handig apparaatje voor, een soort koffiemolentje). Mix de fijngemalen zaadjes met de andere ingrediënten voor de rub. Sprenkel wat olijfolie over de kippenpoten en wrijf goed in. Wrijf nu de rub op de kippenpoten. Zorg dat alle delen van de poot bedekt zijn met de rub.

Vul een ovenschaal met het bier. Leg de kip op een rooster dat in je ovenschaal past. Bier en kip raken elkaar niet. Maak een stuk bakpapier nat een drapeer dit over de kippenpoten zodat er een soort mini-oventje ontstaat. Het bier zal door de warmte in de oven een klein beetje verdampen en zo de kip smaak geven.

Foto 19-04-15 18 06 40 (1)

Zet de kippenpoten voor 45 minuten in de voorverwarmde oven. Maak ondertussen de barbecuesaus. Hiervoor gooi je, heel makkelijk, alle ingrediënten voor de saus bij elkaar in een sauspan. Deksel erop en 15 minuten laten pruttelen of totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt. Proef tussendoor of je nog iets aan de smaak aan moet passen. Haal 15 minuten voor tijd de kippenpoten uit de oven en smeer ze vol met de barbecuesaus. Zet ze vervolgens weer in de oven en probeer nog even geduld te hebben. Check wel tussendoor of de kippenpoten niet verbranden. Maar, schrik niet als de kip donker wordt. Door de hoeveelheid suiker in de saus karameliseert de poot snel. Dit hoort. Zwart worden hoort niet.

*Note van Joor*: geen zin in kip? Gebruik de rub om garnalen in te smeren en zet de garnalen, in een ovenschaal, 2 minuten in de oven. Smeer ze daarna in met de barbecuesaus en zet ze voor 2 minuten terug in de oven. Net zo lekker 😉

Foto 19-04-15 19 00 55

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen