Gastblog ‘De man’: schnitzel met zigeunersaus

23 apr 2016 | Avondeten

Daar ben ik weer eens! Het is enige tijd geleden dat ik een gastblog schreef voor JoorKitchen, dus reden temeer om terug te komen met een heerlijk recept. Het was al lang mijn plan om een recept voor schnitzel op het blog te zetten, omdat dat een van die stukjes vlees is die je heel simpel thuis kunt maken, maar die veel mensen toch vaak – onterecht – kant en klaar kopen.

Ik maakte er deze keer een zigeunersaus bij, die lekker pittig en kruidig is en die prima past bij deze schnitzels. Maak er wat rijst bij en misschien nog wat extra groenten en je hebt een heerlijk diner. Knoeize!

Wat heb je nodig voor schnitzels met zigeunersaus voor 4 personen?

Zigeunersaus

(Ik maakte een variatie op dit recept van Cakeje van eigen deeg)

* 1 paprika, in stukjes
* 200 gr champignons, in stukjes
* 1 jalapeno (zoetzuur ingemaakt), in stukjes
* 3 middelgrote zoetzure augurken, in stukjes
* 1 ui, grofgesneden
* 1 teentje knoflook, geplet en fijngesneden
* 1/2 kippenbouillonblokje
* 200 ml kokend water
* 1 blikje tomatenpuree
* 5 el ketchup
* 1/2 el suiker
* 1 tl sambal
* scheutje vocht uit het potje van de augurken
* 1 el maizena
* 1 el water

Schnitzel

(Ik gebruikt het recept van Allerhande voor deze schnitzels)

* 4 ongepaneerde kalfs- of varkensschnitzels
* 1 citroen
* 100 g bloem
* 2 eieren
* 200 g paneermeel
* 100 ml olie
* 25 g boter
* 4 takjes peterselie

schnitzel2

Hoe maak je deze lekkere schnitzels met zigeunersaus?

Maak allereerst de saus

* Verhit olie in een pan en fruit de ui en de knoflook tot de ui glazig is. Voeg vervolgens de paprika, de augurken, de jalapenopeper en de champignons toe en bak 3 minuten.

* Voeg vervolgens het bouillonblokje, de tomatenpuree en de ketchup toe aan de groenten en roer goed door.

* Voeg nu ook de suiker, de sambal en het scheutje vocht uit het potje augurken toe. Roer daarna de maizena door de mix en laat minimaal 10 minuten pruttelen. Zet dan het vuur uit totdat je de saus gaat gebruiken of gebruik de saus direct.

Maak nu de schnitzels

* Leg iedere schnitzel tussen twee velletjes plastic folie of bakpapier en sla met de deegroller de schnitzel voorzichtig plat. Heb je een vleeshamer? Dan gebruik je die natuurlijk om het vlees platter te slaan. Probeer je schnitzel tot ongeveer 1 cm dikte te krijgen.

* Snijd de citroen in plakjes (1 per persoon) en knijp de rest van de citroen uit boven de schnitzels. Wrijf de schnitzels in met peper en zout en laat even liggen.

* Maak nu je ‘paneerstraat’. Gebruik hier drie (diepe) borden voor waar de schnitzels in de lengte inpassen. Doe de bloem in het ene bord, klop de eieren met een vork los in het andere bord en gebruik het derde bord voor het paneermeel.

* Haal nu de schitzels een voor een door de bloem. Haal ze vervolgens (kort) door het losgeslagen ei en haal beide kanten van de schnitzel door de paneermeel. Schud het overtollige paneermeel eraf.

* Verhit olie of boter in een koekenpan. Bak de schnitzels aan beide kanten 3-4 minuten totdat alle kanten knapperig bruin zijn. Eet je de schnitzels niet meteen op? Houd ze dan warm in de oven op 100 graden.

Serveer de schnitzels met de zigeunersaus en rijst.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen