Gepofte zoete aardappel (uit Uit Paulines keuken)

10 jun 2015 | Avondeten

Zoals beloofd mijn favoriete recept uit Uit Paulines keuken, de gepofte zoete aardappel met fetavulling. Zelfs ‘de man’ vraagt inmiddels om dit recept, terwijl hij niet zo’n fan is van zoete aardappel. Maar dit recept heeft ook veel lekkers en smaken die elkaar complementeren: het zoute van de feta, het pittige van de rode peper, het zure van de tomaat, het kruidige van de peterselie en natuurlijk het zoete van de aardappel. Ik maak de aardappels overigens met koriander, dat vind ik nog lekkerder.

Ik ben – in tegenstelling van ‘de man’ – een fan van zoete aardappel. Niet alleen omdat deze oranje groente (!) boordevol goede stofjes zit (wist je bijvoorbeeld dat 100 gram zoete aardappel meer beta-caroteen in zich heeft dan 100 gram wortel?), maar ook omdat voor een bijna-vega als ik de zoete aardappel de broodnodige structuur brengt die je soms als vega kunt missen. En zoete aardappel is heel veelzijdig, hij is lekker in burgers, als puree, gewoon zo of dus als gepofte aardappel zoals in dit recept. Ik ben benieuwd of jullie dit recept net zo lekker zullen vinden als ik. Enjoy!

Wat heb je nodig om deze heerlijke gepofte aardappelen te maken voor 2 personen?

* 2 grote zoete aardappelen (ongeveer 200 gram per stuk)
* 1 tomaat
* 1/2 rode ui of minder, gesnipperd
* 1/2 rode peper, in stukjes
* 1 teen knoflook, in stukjes
* 50 gram feta
* klein handje platte peterselie (of koriander), fijngesneden
* peper en zout
* olijfolie
* eventueel wat limoensap

Hoe maak je deze heerlijke maaltijd?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg dat de zoete aardappels mooi schoon zijn aan de buitenkant. Dat doe je door ze onder de kraan goed te boenen. Je schilt de aardappels dus niet. Wel prik je iedere aardappel even in met een vork, om de stoom te laten ontsnappen. Leg de aardappelen in een ovenschaal, besprenkel ze ruim met olijfolie en zet ze 45 minuten in de oven. De laatste 5 minuten kun je checken of de aardappels gaar zijn door met een vork in de aardappel te prikken. Gaat dit makkelijk? Dan is de aardappel gaar.

Ondertussen maak je de salsa. Begin hiervoor met het kleinsnijden van de tomaat. Wij verwijderen altijd de zaadlijsten van de tomaat, maar dat hoeft niet. Meng de tomaat nu met de ui, de knoflook, de rode peper en de peterselie / koriander. Breng op smaak met peper en zout en wat olijfolie. Wij voegen soms ook nog wat limoensap toe om het geheel wat zuriger te maken.

Maak aan de bovenkant van de zoete aardappel met een mes een snee over de gehele lengte en tot 2/3 diep. Trek de beide zijden wat van elkaar af zodat je de aardappel kan vullen. Doe dit met de salsa en kruimel de feta erover. Eventueel kun je er nog extra kruiden overheen doen en nog wat extra olijfolie toevoegen.

Gepofte zoete aardappel

[bol_product_links block_id=”bol_560933713b326_selected-products” products=”9200000035844056″ name=”JoorKitchen – Uit Paulines keuken” sub_id=”2″ link_color=”205599″ subtitle_color=”91BDFF” pricetype_color=”000000″ price_color=”526ECC” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

3 Reacties

    • JoorKitchen

      Ja he, is ook een van mijn lievelingsingredienten. Wat maak je er het liefst mee?

Een reactie versturen