Geroosterde bloemkool met bietenroom

20 nov 2018 | Avondeten

Lekker en bijzonder eten hoeft eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Dat bewijst dit gerecht echt voor mij. Ik ben helemaal geen bloemkooleter, maar in dit recept vind ik bloemkool heel erg lekker. Je roostert de bloemkool in de oven zodat deze nog licht knapperig blijft en een subtiele rooksmaak krijgt. De felroze bietenroom maakt dit bijzonder lekkere gerechtje helemaal af!

Moet je je voorstellen dat je dit pareltje bij een etentje op tafel zet: wat voor reacties zou je dan krijgen? En alleen jij weet dat je maar heel weinig moeite hebt hoeven doen voor dit gerechtje. En nog mooier: omdat je de bietenroom maakt met pijnboompitten komt er geen echte room aan te pas en dat maakt dit recept ook heel geschikt voor vegans of mensen die liever geen lactose willen eten. Ideaal toch?

Wat heb je nodig voor deze geroosterde bloemkool met bietenroom voor 2 personen?

  • 1 hele bloemkool
  • olijfolie
  • 200 gram rode biet
  • 80 gram pijnboompitten
  • handje peterselie
  • peper en zout

Extra benodigd: staafmixer

Hoe maak je deze geroosterde bloemkool?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.

2. Haal de bladeren van de bloemkool af. Zet de bloemkool op de bakplaat. Giet er 1 – 2 eetlepels olijfolie overheen en breng op smaak met peper en zout. Laat de bloemkool minimaal 45 minuten (maar liever 60 minuten) roosteren in de oven. Weinig tijd? Stoom de bloemkool dan eerst 15 minuten in een pan met deksel en een klein laagje water. Daarna rooster je de bloemkool nog 15 minuten in de oven.

3. Maak in de tussentijd de bietenroom. Doe hiervoor 100 ml kokend of heel heet water in een maatbeker samen met de pijnboompitten. Laat 1 minuutje staan. Voeg dan de bieten toe en gebruik een staafmixer om de bietenroom te maken. Breng op smaak met peper en zout.

4. Haal de bloemkool uit de oven en zet ‘m op een mooie schaal. Giet de bietenroom eroverheen en garneer met kleingesneden peterselie.

Wil je een hele maaltijd serveren? Maak dan romige aardappelpuree en serveer de bloemkool op een laagje puree.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen