Lauwwarme salade van zoete aardappel en spinazie

22 feb 2018 | Avondeten, Vegetarisch

Er zijn van die dagen waarop ik geen zin heb om na te denken over wat ik die avond zal maken en waarop de koelkast vol ligt met restjes en open pakjes. Op dat soort dagen duik ik zonder vastomlijnd plan de koelkast in en maak ik wat er op dat moment in me opkomt. Meestal pakt dat goed uit, heel soms wat minder. Zo maakte ik laatst een noodlegerecht met lamsoor, surimi en een oosterse dressing. Ik vond het geen succes. Achteraf begrijp ik dan niet hoe ik de combi ooit heb kunnen bedenken, maar op het moment zelf lijkt het een goed idee te zijn.

Deze lauwwarme salade pakte gelukkig wel goed uit. In ieder geval voor mij. ‘De man’ is nog steeds geen fan van zoete aardappel (behalve als ik ze verwerk in deze heerlijke hamburgerbroodjes) en ik zal eerlijk bekennen dat hij dit recept wel lekker vond, maar dat hij ook wat partjes zoete aardappel liet liggen. Ach, je kunt niet alles hebben 😉 Ik vond deze lauwwarme salade wel geslaagd, maar ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Enjoy!

lauwwarme salade van zoete aardappel

Wat heb je nodig voor een lauwwarme salade voor 2 personen?

  • 400 – 500 gram zoete aardappel, gekookt
  • flinke hand spinazie
  • 125 ml crème fraîche
  • 75 gram roquefort
  • handje pompoenpitten
  • optioneel: 1/2 theelepel komijn

lauwwarme salade van zoete aardappellauwwarme salade van zoete aardappel

Hoe maak je deze lekkere lauwwarme salade?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappel goed, je schilt ze niet. Snijd de zoete aardappels in partjes en leg de partjes in een ovenschaal. Schenk er een goede hoeveelheid olijfolie over en breng op smaak met peper en zout. Als je dat lekker vindt, kun je de komijn nog verdelen over de partjes. Ik deed dat deze keer niet, maar het is wel een lekkere toevoeging.

2. Zet de ovenschaal met de partjes aardappel 20 – 25 minuten in de oven.

3. Maak ondertussen de dressing door in een kommetje de crème fraîche te mengen met de helft van de roquefort. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Is de dressing te dik? Voeg dan eventueel wat water of olijfolie toe.

4. Rooster vervolgens de pompoenpitten in een droge koekenpan totdat ze een heerlijke geur afgeven en bruin geworden zijn.

5. Laat de zoeteaardappelpaartjes heel even afkoelen als ze uit de oven komen.

6. Meng ze vervolgens in een kom met de dressing en schep er de rucola doorheen. Schep de lauwwarme salade op de borden en garneer de salade met de pompoenpitten en de rest van de roquefort.

lauwwarme salade van zoete aardappellauwwarme salade van zoete aardappel

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen