Mexicaanse burgers – vega-variant

30 apr 2015 | Avondeten

Toen ik veertien jaar geleden besloot om geen vlees meer te eten had ik een ding niet voorzien. Je kunt van veel gerechten een vega-variant kunt maken, maar burgers vega maken is best moeilijk. En laat ik nou gek zijn op burgers. Door de jaren heen heb ik al veel verschillende vleesvervangers en vega-burgers geprobeerd en tot nu toe nog geen enkele goed bevonden, op die van de Vegetarische slager na. Het probleem met vegaburgers is vooral dat ze de echte ‘bite’ van vlees missen en dat ze snel uit elkaar vallen.

Met deze vega-mexicaanse burgers is dat laatste helaas ook het geval. De oplossing? Heel voorzichtig bakken en voor lief nemen dat vega-burgers nu eenmaal geen vleesburgers zijn. Als je dat kunt, dan is deze vega-variant van de Mexicaanse burger die ‘de man’ graag maakt, best te versmaden. En wil je toch graag vlees net als ‘de man’? Vervang dan de zwarte bonen en de aardappel door half-om-halfgehakt (net zoals wij deden, zoals je kunt zien op de foto’s). Enjoy!

Wat heb je nodig voor 4 vleesloze mexicaanse burgers?

* 130 gram zwarte bonen
* 150 gram zoete aardappel
* 2 eetlepels mais
* 1 theelepel picadillokruiden (wij gebruiken die van Jonnie Boer)
* 1 ei
* 1 sjalotje, gesnipperd
* gedroogde en fijngehakte broodkruimels of paneermeel naar behoefte
* 1 teentje knoflook, geperst
* 1/2 chilipeper
* peper en zout

Hoe maak je deze vega Mexicaanse burgers?

Start met het schillen van de zoete aardappel. Kook deze vervolgens ongeveer 5 minuten. Vul de keukenmachine vervolgens met de bonen, de gekookte zoete aardappel, de picadillokruiden, het ei, de knoflook, het sjalotje en de chilipeper. Maal dit fijn. Check na het fijnmalen de consistentie, die is waarschijnlijk erg nat. Voeg broodkruimels of paneermeel toe totdat de mix droog is en nauwelijks meer plakt. Roer vervolgens de maïskorrels door de mix, je hakt deze niet fijn. Vorm van de mix met natte handen vier burgers en laat deze burgers 30 minuten opstijven in de koelkast. Dat laatste hoeft niet, maar hoe kouder de burger, hoe minder groot de kans dat ‘ie tijdens het bakken uit elkaar valt. De burger wordt door de kou in de koelkast wat vaster van structuur. Bak vervolgens de burgers op laag tot middelhoog vuur 3 tot 4 minuten aan iedere kant.

Wij aten de burgers op een broodje, met guacamole, tomatensalsa en crème fraiche als topping. Van ‘de man’ begreep ik een dag later overigens dat deze burgers ook prima te eten zijn met gebakken uitjes en curry 🙂
Foto 25-04-15 18 35 55

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen