Oranje shakshuka

15 jun 2019 | Avondeten, Lunch, Vegetarisch

Wist je dat oranje paprika’s 3x meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? De oranje paprika is een ontzettend gezonde groente (mét betacaroteen voor de ogen en huid), dus het wordt tijd dat we de oranje paprika wat meer credits gaan geven! Ik mocht daarom, namens de OranjePaprikaverenging (yes, that’s a thing!) een recept ontwikkelen met deze oranje rakkers. En omdat onze Oranje Leeuwinnen vanavond op het WK voetbal in Frankrijk spelen, is vandaag de ideale dag om deze oranje superbommetjes (de paprika’s, niet onze voetbalsters 😉 ) te eren in een superlekkere, oranje shakshuka!

Want waarom zou dat niet kunnen, een oranje shakshuka in plaats van de bekende rode? Dus maakte ik een fijne, licht pittige variant met kurkuma, wortel en sinaasappelsap. En natuurlijk met ei en met als verassingsingredient heerlijk zoete venkel. En natuurlijk ook flink wat eieren voor de perfecte hoeveelheid proteine (goed voor spiervorming!). Het resultaat is een superlekke gerechtje met pit. Laten we duimen dat ons Oranje elftal vanavond met net zo pittig speelt!

oranje shakshuka

Wat heb je nodig voor oranje shakshuka voor 2 personen?

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 – 1 theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 winterwortel
  • 2 oranje paprika’s
  • 1 venkel
  • sap van 1 sinaasappel
  • 50 – 100ml water
  • 1 theelepel suiker
  • 4 eieren
  • feta en krulpeterselievoor garnering
  • peper en zout
  • olijfolie om in te bakken

oranje shakshuka

Hoe maak je dit lekkere gerecht met eieren?

1. Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Rasp met een fijne rasp het stukje verse gember fijn.

2. Verhit wat olijfolie in grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en gember toe en laat 3-4 minuten zachtjes bakken totdat de ui zacht is.

3. Voeg dan de kurkuma, de chilipoeder en de tomatenpuree toe en bak een paar minuutjes. Roer steeds door met een houten lepel.

4. Snijd de winterwortel in de lengte in twee stukken en dan in dunne, halve maantjes. Snijd de paprika’s in stukjes en de venkel in heel dunne reepjes.

5. Voeg de wortel, paprika en venkel toe aan de pan, samen met het sinaasappelsapsap, het water (start met 50ml en voeg meer toe als de pan te droog wordt) en de suiker. Laat zo’n 15 – 20 minuten stoven met een deksel op de pan. Breng daarna op smaak met peper en zout.

6. Maak met je houten lepel 4 kuiltjes in de groentenmix. Breek hier de eieren boven. Doe de deksel weer op de pan en stoof de eieren 5-10 minuten, afhankelijk van hoe hard je je dooiers wil. Breng de eieren op smaak met peper en zout.

Serveer de shakshuka in de pan of op borden. Garneer met peterselie en feta.

oranje shakshuka

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen