Ovenschotel van zoete aardappel en bietjes

21 dec 2015 | Avondeten

Makkelijke bijgerechten kunnen een redder zijn tijdens een druk diner dat vraagt om veel voorbereiding. Ik zoek dan dus ook altijd naar bijgerechten die makkelijk te maken zijn en die relatief weinig tijd vragen. En het liefst zijn dat soort gerechten dan ook nog eens gezond.

Dit bijgerechtje heeft alles in zich: je maakt het makkelijk van tevoren (zie het recept), het staat binnen 10 minuten op tafel (als je de voorbereidingstijd ervan af haalt) en het is gezond (het enige ‘ongezonde’ is de boter of olie die je toevoegt). Ideaal dus. Enjoy :-)!

Wat heb je nodig voor dit fijne bijgerecht voor 4 personen?

* 2 medium zoete aardappels
* 4 (gekleurde) bieten (voorgekookt of niet voorgekookt)
* 2 takjes tijm
* 20 gram boter of twee eetlepel olijfolie
* platte peterselie, grof gehakt
* peper en zout
* een ronde ovenschaal van ongeveer 20 cm doorsnede.

Hoe maak je dit makkelijke bijgerecht?

Gebruik je ongekookte bietjes? Kook de bietjes dan eerst 45 minuten in een pan met flink water. Laat ze afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de zoete aardappels 5-7 minuten en laat ze kort afkoelen. Schil vervolgens zowel de zoete aardappels als de bietjes.

Gebruik een mandoline om de bietjes en de zoete aardappel in dunne schijfjes te snijden. Je kunt dit ook met een scherp mesje of een dunschiller / kaasschaaf doen als je geen mandoline hebt.

Zet de schijfjes biet en zoete aardappel rechtop in de ronde ovenschaal. Begin aan de buitenkant. Ik wisselde steeds een stuk of vijf schijfjes aardappel af met 10 schijfjes bietjes. Ga hiermee door totdat de buitenring vol is. Doe hetzelfde bij de binnenring.

Smelt de boter in een pannetje en rits de blaadjes van de takjes tijm. Doe de tijm door de boter. Schenk vervolgens de boter over de aardappel en bietjes heen. Breng op smaak met peper en zout.

Zet de ovenschotel 10 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de bovenkant van de aardappel en bietjes crispy is.

Tijdens het diner weinig tijd om te snijden? Je kunt deze ovenschotel prima van tevoren maken! Schik de aardappel en bietjes in de ovenschaal en zet deze in de koelkast. Start ’s avonds met het toevoegen van de boter.

DSC_7518DSC_7526

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

1 Reactie

  1. Hosting

    Leg de veldsla op het bord met daar bovenop de bieten, zoete aardappel, rode ui en geitenkaas. Sprenkel een beetje balsamico azijn en honing over de salade en voeg een handjevol walnoten toe.

Een reactie versturen