JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Tags
aardappel appel avocado bakken borrel brood cake chocola delft diner ei foodie fruit gezond groente groenten hotspot hotspots italiaans kaas karamel kerst kerstmis kip koek lunch man mexicaans ontbijt oven pannenkoeken pasta recept rijst soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
4K
2K
4K
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Total
2
Shares
0
0
2
0
0

Ik weet niet waarom, maar ik moest nooit iets hebben van panzanella, de koude broodsalade uit Italiรซ. Vooral het idee van in tomatensap gedrenkt brood deed me altijd huiveren. Ik ben gek op brood – dat weten jullie inmiddels – en ik vond het vooral zonde om lekker brood minder lekker te maken door het nat te maken. Ik vind juist die knapperigheid en de lichte chewyness van brood zo onbeschrijflijk lekker ๐Ÿ™‚

Toch maakte ik enkele dagen geleden voor het eerst panzanella. Deze salade is ooit ontstaan doordat er bij, vooral, de wat armere Italiaanse families niets weggegooid mocht worden. Goed, nog bruikbaar voedsel wegdoen, konden ze zich niet permitteren. Dus werd oud brood ‘opgelapt’ door het weer nat te maken en te verwerken in deze broodsalade. Eigenlijk een briljant idee, want nat brood neemt veel makkelijker smaken op. Zo ook in deze salade. Een goede panzanella laat je minimaal een uur staan om alle smaken in elkaar te laten trekken.

De traditionele panzanella wordt dus gemaakt met tomaten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo’n fan ben van tomaten. Ik heb ze door de jaren heen wel leren eten, maar als ik de keuze heb om ze uit een gerecht weg te laten, dan zal ik dat in 9 van de 10 gevallen doen. Vandaar dus ook dat ik afgelopen week koos voor een panzanella verde, van groene groente. Het was een succes. Zelfs ‘de man’ vond het lekker en dat zegt wat, want die eet ‘s avonds liever warm dan koud.

Je kunt een panzanella van allerlei soorten restjes maken. Wat je in ieder geval nodig hebt is brood, groente, wat pittige Italiaanse kaas en een dressing. Maak dus vooral die combi’s die jou lekker lijken. Dit is mijn ideale combi. Enjoy!

Wat heb je nodig voor deze Italiaanse panzanella voor 2 personen?

  • 1/2 ciabatta, liefst van ouder dan een dag
  • 100 gram erwten
  • 1/3 komkommer, in kleine blokjes
  • 2 handjes bladspinazie
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 100 gram aspergetips
  • handje basilicumblaadjes, gesneden
  • 50 gram peccorinokaas
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels witte-wijnazijn
  • zout en peper

Hoe maak je deze heerlijke salade?

1. Blancheer de aspergetips kort. Dat doe je door in een pan water te laten koken en de aspergetips daar 1 minuut in te laten meekoken. Giet dan de aspergetips af en laat ze afkoelen.

2. Als je oud brood gebruikt, hou dan het brood even kort onder een kleine straal koud water zodat het nattig wordt. Knijp uit en scheur het brood in hapklare brokken. Doe het in een kom. Gebruik je vers brood? Bak het brood dan even 10 minuten in een oven van 160 graden en doe vervolgens hetzelfde trucje met water.

3. Voeg vervolgens de erwten, de komkommer, de afgekoelde aspergetips en de rode ui toe aan het brood.

4. Schenk de olijfolie en de witte-wijnazijn in de kom en mix alles met je handen goed door.

5. Zet de panzanella voor minimaal een uur in de koelkast.

6. Meng voor het serveren de bladspinazie door de panzanella. Serveer vervolgens de salade op de borden en garneer ieder bord met basilicum en met een kaasschaaf afgeschaafde stukjes peccorino.

0
0
2
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • brood
  • groente
  • kaas
Vorige artikel
  • Drankjes

Fruitijsblokjes

Lees verder
Volgende artikel
lunch met asperges en ei
  • Lunch
  • Vegetarisch

Lunch met gegrilde asperges en ei

Lees verder
Ook heel lekker
Lees verder
  • Avondeten
  • Fast food, fast shoot
  • Lunch
  • Vegetarisch

Pita’s met krokant gebakken aubergine en sriracharoom

Speltwafels met spinazie, pesto en gerookte zalm
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Ontbijt

Speltwafels met spinazie, pesto en gerookte zalm

salade met halloumi in hot honey1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Salade met halloumi in hot honey

Romige gnochi met pesto en spinazie1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Romige gnocchi met pesto en spinazie

Naan met kip, avocado en zoetzure ui1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch

Naan met kip, avocado en zoetzure ui

snelle lunch met geroosterde druiven
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Ontbijt
  • Vegetarisch

Snelle lunch met geroosterde druiven

hot honey 1
Lees verder
  • Lunch
  • Recepten
  • Vegetarisch

Hot honey

Simpele tomatensalade met burrata1
Lees verder
  • Lunch
  • Vegetarisch

Simpele tomatensalade met burrata

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

KNOFLOOK-HONINGBAGELS MET EI ๐Ÿ™Œโ  81 14
JE BOEKT EEN FOTOGRAAF EN JE KRIJGT.... 76 10
MIJN MISSIE: NIET AFKNAPPEN ๐Ÿ™Œโ  115 10
JE BENT ZELF EEN GROTE KOEK ๐Ÿ˜ƒ (recept in caption)โ  137 13
HUILEND NAAR HUIS ๐Ÿ™ƒโ  228 9
MUST TRY (ook als je geen fan bent van aubergine ๐Ÿ’œ)โ  115 6
JoorKitchen
Foodcontent, -fotografie en receptontwikkeling

Input your search keywords and press Enter.