Panzanella verde

20 jun 2017 | Avondeten, Lunch, Vegetarisch

Ik weet niet waarom, maar ik moest nooit iets hebben van panzanella, de koude broodsalade uit Italië. Vooral het idee van in tomatensap gedrenkt brood deed me altijd huiveren. Ik ben gek op brood – dat weten jullie inmiddels – en ik vond het vooral zonde om lekker brood minder lekker te maken door het nat te maken. Ik vind juist die knapperigheid en de lichte chewyness van brood zo onbeschrijflijk lekker 🙂

Toch maakte ik enkele dagen geleden voor het eerst panzanella. Deze salade is ooit ontstaan doordat er bij, vooral, de wat armere Italiaanse families niets weggegooid mocht worden. Goed, nog bruikbaar voedsel wegdoen, konden ze zich niet permitteren. Dus werd oud brood ‘opgelapt’ door het weer nat te maken en te verwerken in deze broodsalade. Eigenlijk een briljant idee, want nat brood neemt veel makkelijker smaken op. Zo ook in deze salade. Een goede panzanella laat je minimaal een uur staan om alle smaken in elkaar te laten trekken.

De traditionele panzanella wordt dus gemaakt met tomaten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo’n fan ben van tomaten. Ik heb ze door de jaren heen wel leren eten, maar als ik de keuze heb om ze uit een gerecht weg te laten, dan zal ik dat in 9 van de 10 gevallen doen. Vandaar dus ook dat ik afgelopen week koos voor een panzanella verde, van groene groente. Het was een succes. Zelfs ‘de man’ vond het lekker en dat zegt wat, want die eet ’s avonds liever warm dan koud.

Je kunt een panzanella van allerlei soorten restjes maken. Wat je in ieder geval nodig hebt is brood, groente, wat pittige Italiaanse kaas en een dressing. Maak dus vooral die combi’s die jou lekker lijken. Dit is mijn ideale combi. Enjoy!

Wat heb je nodig voor deze Italiaanse panzanella voor 2 personen?

 • 1/2 ciabatta, liefst van ouder dan een dag
 • 100 gram erwten
 • 1/3 komkommer, in kleine blokjes
 • 2 handjes bladspinazie
 • 1 kleine rode ui, gesnipperd
 • 100 gram aspergetips
 • handje basilicumblaadjes, gesneden
 • 50 gram peccorinokaas
 • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
 • 2 eetlepels witte-wijnazijn
 • zout en peper

Hoe maak je deze heerlijke salade?

1. Blancheer de aspergetips kort. Dat doe je door in een pan water te laten koken en de aspergetips daar 1 minuut in te laten meekoken. Giet dan de aspergetips af en laat ze afkoelen.

2. Als je oud brood gebruikt, hou dan het brood even kort onder een kleine straal koud water zodat het nattig wordt. Knijp uit en scheur het brood in hapklare brokken. Doe het in een kom. Gebruik je vers brood? Bak het brood dan even 10 minuten in een oven van 160 graden en doe vervolgens hetzelfde trucje met water.

3. Voeg vervolgens de erwten, de komkommer, de afgekoelde aspergetips en de rode ui toe aan het brood.

4. Schenk de olijfolie en de witte-wijnazijn in de kom en mix alles met je handen goed door.

5. Zet de panzanella voor minimaal een uur in de koelkast.

6. Meng voor het serveren de bladspinazie door de panzanella. Serveer vervolgens de salade op de borden en garneer ieder bord met basilicum en met een kaasschaaf afgeschaafde stukjes peccorino.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen