voor de vegetarier Voor het diner

Vega bolognese

27 november 2018

Vaak als ik ‘de man’ vraag wat hij die avond wil eten, antwoordt hij voor de gein ‘pasta rode saus’. Daar bedoelt hij pasta bolognese mee. De originele pasta bolognese is bij uitstek een gerecht dat je met vlees bereidt. Echte pasta bolognese staat hier dus zelden op tafel, maar ik vond het wel tijd worden voor een vega-variant van dit megabekende gerecht. Dus, dit is mijn variant op de traditionele pasta bolognese, maar dan zonder vlees. Enjoy!

Wat heb je nodig voor deze heerlijke, vega-bolognese?

  • 100 gram wortel, in kleine (brunoise-)stukjes gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine (brunoise-)stukjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 rode peper, gesneden
  • 3 ansjovisfilets
  • **

  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes oregano
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 theelepels suiker
  • 1 kilo tomaten, in blokjes gesneden
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml water
  • 300 gram linzen uit blik, uitgelekt
  • handje verse basilicum
  • geraspte (geiten)kaas als garnering
  • ** dit is natuurlijk niet vega. Wil je de bolognese echt vega? Gebruik dan 1 tl sojasaus in plaats van de ansjovis

Hoe maak je deze heerlijke pasta bolognese?

1. Verwarm een eetlepel olie in een pan met een dikke bodem. Ik gebruik hier altijd een gietijzeren pan of hapjespan voor. Voeg de blokjes wortel, de blokjes bleekselderij en de gesnipperde ui toe en laat dit ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur pruttelen totdat de ui glazig is.

2. Voeg vervolgens de ansjovisjes en de rode peper toe. Laat de ansjovisjes als het ware smelten totdat je ze bijna niet meer ziet. Blijf roeren.

3. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer goed door. Je doet dit om de puree een beetje aan te bakken. Je kookt dan als het ware de zurigheid uit de puree. Proef maar eens, tomatenpuree uit een blikje is best zuur. Deze zurigheid raak je dus kwijt door de puree even te bakken in de pan.

4. Voeg dan de rozemarijn, de oregano en de suiker toe. Voeg vervolgens ook de tomatenblokjes toe, evenals de witte wijn en het water. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat minimaal 20 minuten, maar het liefst zo lang mogelijk (ik stoofde de tomatensaus 1 uur) zachtjes stoven. Breng op smaak met peper en zout.

En verder

5. Kook in de tusssentijd de spaghetti of andere pasta* volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en bewaar wat van het kookwater.

5. Haal enkele minuten voordat je de pasta wil serveren de laurierblaadjes en kruiden uit de saus en giet de linzen uit blik in een vergiet en spoel ze goed af. Doe ze bij de tomatensaus en warm ze kort op.

6. Schep een aantal scheppen tomaten-linzensaus door de spaghetti en roer goed door. Voeg eventueel wat kookwater toe als het te droog wordt. Schep de spaghetti vervolgens over de borden en verdeel de rest van de bolognesesaus eroverheen. Garneer met de blaadjes basilicum en de geraspte kaas.

*traditioneel eet je pasta bolognese met spaghetti

vega bolognesevega bolognese

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply