Pittige geroosterde-pompoensoep

9 jan 2018 | Avondeten, Vegetarisch

Deze soep zit al enige tijd in mijn repertoire. Ik maakte ‘m al eens met Kerstmis, eet ‘m regelmatig doordeweeks en er liggen nog wat bakjes met deze soep in de vriezer. Ik vind ‘m heerlijk. Dit recept is ook nog eens een echte ‘winner’. Want de aankondiging ‘We eten pompoensoep’ geeft de meeste mensen niet meteen een dat-moet-ik-etengevoel. Maar als ze ‘m dan eenmaal eten.. De meeste proevers waren positief verrast door de smaak van deze soep. Het effect is dus groot.

Eigenlijk is pompoen uit het seizoen. Maar het is Koningsdag en vandaag mag alles. En deze soep is oranje. Bovendien is deze soep heerlijk vol en pittig van smaak, makkelijk te maken en heerlijk na een lange koude dag of nacht. Enjoy!

pompoensoep

Wat heb je nodig om deze pittige soep te maken voor 4 personen?

  • 2 flespompoenen (ongeveer 8 ons schoongemaakt), geschild en in stukjes (tip: de meeste supermarkten verkopen pompoen inmiddels voorgesneden en soms zelfs ingevroren)
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 chilipepertje in stukjes gesneden (of, als je niet van pittig houdt, een halve)
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijn)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 800 ml groentebouillon
  • 100 gram geitenkaas
  • 1/2 bakje koriander
  • extra vergine olijfolie
  • voor de liefhebber: uitgebakken spekjes

pompoensoep

Hoe maak je deze verassend lekkere soep?

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Leg de stukjes pompoen in een ovenschaal.

3. Meng de geperste knoflook, de chilipeper en de komijn in een kommetje met twee eetlepels olie.

4. Bestrijk vervolgens de pompoen met het oliemengsel. Hussel het geheel nog even goed door elkaar zodat alle deeltjes ongeveer evenveel oliemengsel hebben.

pompoensoep

5. Rooster de pompoen in 30 minuten gaar. Heb je voorgesneden stukjes pompoen gebruikt? Check dan na 15 minuten of deze gaar zijn.

6. Maak tijdens het wachten de bouillon klaar en giet deze in een ruime pan. Bak eventueel de spekjes uit.

7. Voeg de pompoenmix toe aan de bouillon en verwarm samen tot de gewenste temperatuur (niet laten koken). Blend de soep in een blender of met een handmixer.

8. Breng de soep op smaak met (versgemalen) peper en zout.

Let op: met bovenstaande 800 ml bouillon krijg je een erg dikke soep. Ik vind dat het lekkerst. Wil je liever een wat minder dikke soep? Voeg dan steeds een beetje water toe tot de soep de gewenste dikte heeft bereikt.

Schep de soep in de kommen en verdeel de geitenkaas, de koriander en eventueel de uitgebakken spekjes erover. Eet de soep met warm stokbrood.

pompoensoep

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen