Pizzarolletjes met zelfgemaakt pizzadeeg

5 jun 2015 | Avondeten

Sinds ik dit blog gestart ben, is Pinterest een van mijn inspiratieplekken. Op dat platform vind ik zoveel mooie foto’s van eten en regelmatig doe ik er ideeën op voor recepten. Deze pizzarolletjes vond ik er afgelopen zondagochtend en omdat ik ook via mijn pagina op Facebook gevraagd was om eens iets met pizza te doen, aten we diezelfde avond nog deze pizzarolletjes met zelfgemaakt pizzadeeg. Ik kan je verklappen, dit is niet het meest gezonde voedsel dat je kunt eten, maar het is heerlijk comfortfood. Doordat je de rolletjes tegen elkaar aanzet, wordt de bovenkant heel knapperig, de zijkant heel zacht en fluffy en de onderkant lekker zompig. I love it. En het mooie is dat je deze rolletjes met van alles en nog wat kunt vullen, zo lang de stapel niet te hoog wordt. Wij vulden ze zo basic mogelijk, omdat mijn favoriete pizza nog steeds de pizza Margeritha is. Enjoy!

Wat heb je nodig om deze pizzarolletjes from scratch te maken voor 2 personen?

* 250 gram brood- of pizzabloem
(het liefst bloem met zoveel mogelijk gluten, het zogenaamde ‘Type 00’. Wij gebruikten pizzabloem van La Tua Farina, verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn)
* 1 theelepel gedroogde instantgist
* 1 theelepel zout
* 1/2 theelepel suiker
* 150 ml hand warm water
* 1 kleine eetlepel olijolie
* tomatensaus
* toppings
(wij gebruikten eigenlijk alleen 1 geroosterde paprika, in stukjes)
* 1 grote bol mozzarella
* verse basilicum

Hoe maak je deze heerlijke pizzarolletjes?

Pizzadeeg
Start ruim op tijd met het maken van het pizzadeeg, dat moet namelijk een uur rijzen. Maak het deeg als volgt. Start met het zeven van de bloem boven een grote kom. Als dat gebeurd is, strooi je aan de ene kant van de kom het gist en het zout en de suiker strooi je aan de andere kant van de kom. Zorg dat het gist de suiker en het zout niet raakt, anders verzwakt de werking van het gist. Maak in het midden van de kom een kuiltje en schenk daar het handwarme water en de olie in. Roer met een houten spatel vanuit het midden alles door elkaar totdat het deeg een samenhangend geheel wordt en loskomt van de kom.

Bestuif het werkoppervlak met bloem en haal het deeg uit de kom. Kneed nu het deeg minimaal 5 minuten. Dit doe je om de gluten los te maken, zodat het deeg straks goed rijst. Je kunt controleren of het deeg goed is, door na 5 minuten een bal te maken van het deeg en met je duim bovenop een kuiltje in het deeg te drukken. Veert het deeg weer bijna helemaal terug? Dan is je deeg klaar. Vet nu een schone kom in met 1 eetlepel olijfolie en doe de bal deeg in de kom. Keer de bal 1 keer om, zodat er olie op de gehele deegbal zit. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg nu in de kom 1 uur rijzen.

Pizzarolletjes
Maak in de tussentijd de tomatensaus en snijd eventuele andere toppings. Warm de oven voor op 200 graden en bekleed een ovenrek met bakpapier.

Kneed het deeg na het rijzen nog een keer goed door om de luchtbellen te verwijderen. Rol nu het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek, met de lange kant naar je toe. Streef naar een rechthoek met een formaat van ongeveer 40 bij 30 cm. Bestrijk nu het deeg met de tomatensaus. Laat aan alle zijden ongeveer 2 cm leeg. Beleg nu het gehele vlak met de toppings van jouw keuze. Verkruimel als laatste de helft van de mozzarella over het vlak en verdeel wat basilicumblaadjes over het geheel. Rol de lap deeg nu zo strak mogelijk op. Als dat gebeurd is, leg je het deeg met de flap naar onderen op het werkblad. Snijd nu de rol met een scherp, eventueel warmgemaakt, mes in 6 stukken.

Zet de 6 stukken, met het snijvlak naar boven, tegen elkaar aan op het bakpapier. Bestrijk de bovenkant van de rolletjes met wat olie zodat ze straks lekker bruin en knapperig worden. Zet de pizzarolletjes 20 minuten in de oven. Haal 5 minuten voor tijd de rolletjes even uit de oven en strooi de tweede helft van de mozzarella erover. Zet weer terug in de oven voor de laatste 5 minuten. Bestrooi voor het opdienen met wat blaadjes verse basilicum.

PizzarolletjesPizzarolletjes

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

2 Reacties

 1. Alette van der Linden

  Lieve Joor,
  Geen tongrolletjes, maar wat een goed idee: Pizzarolletjes!
  Dinsdag vriendinnen-avond, een perfect hapje.
  Dank je voor je inspirerende blog.
  Groetjes, Cuisina Adriana

 2. Alette van der Linden

  Lieve Joor,
  Pizzarolletjes, goed idee!
  Dinsdag vriendinnen-avond, de rolletjes staan op het menu.
  Bedankt voor je inspirerende blog!
  Groetjes, Cuisina Adriana

Een reactie versturen