voor de vegetarier Voor het diner

Simpele, zomerse plaattaart met courgette en mascarpone

5 maart 2019

Sommige recepten ontstaan volledig spontaan. Zonder uitdenken van tevoren, gewoon door de koelkast in te duiken en eruit te pakken wat ik bij elkaar vind passen. Vaak levert dat een prima recept op en soms levert het een recept op dat z’n plekje naar het blog weet te vinden. Dat betekent dat het zo lekker is dat ik het met jullie wil delen.

Deze plaattaart met courgette en mascarpone maakte ik toen ik wat restjes groente over had en die op wilde maken. Het resultaat was een frisse en lichte zomertaart, die binnen 30 minuten op tafel staat. Enjoy!

zomerse plaattaart

Wat heb je nodig voor deze fijne plaattaart voor 2 personen?

 • 1 pak vers bladerdeeg of 5 blaadjes bladerdeeg, ontdooid
 • 1 courgette, in plakjes of in de lengte in plakken
 • 2 handjes spinazie
 • 125 gram mascarpone
 • sap van 1/2 citroen
 • geraspte peccorino (kaas), naar smaak
 • peper en zout

zomerse plaattaart

Hoe maak je deze lekkere zomerse plaattaart?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Gebruik vervolgens 4 van de 5 blaadjes bladerdeeg om een rechtkant mee te maken. Rek hiervoor de blaadjes nog een klein beetje uit, maar zorg dat ze niet breken. Het 5e blaadje gebruik je om de randen mee te maken. Zorg dat alle randen even lang zijn. Gebruik je vers bladerdeeg? Rol dan het bladerdeeg met aanklevend bakpapier uit over een bakplaat.

2. Doe de mascarpone met het citroensap, wat peper en zout en de twee handjes spinazie in een keukenmachine of gebruik een handblender. Mix of blend totdat je 1 geheel hebt.

3. Smeer de plak bladerdeeg in met het mengsel (laat de randjes leeg). Verdeel de courgetteplakjes over het bladerdeeg.

4. Rasp nu de peccorino over de plaattaart. Gebruik zoveel als je lekker vind. Ik hou er niet zo van als alles helemaal bedekt is met kaas, dus ik gebruikte een gram of 20.

5. Zet de bakplaat in de oven en bak de plaattaart in 20 – 25 minuten af. Rasp voor het serveren nog een klein beetje verse peccorino over de plaattaart.

zomerse plaattaartzomerse plaattaart

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Plaattaart met courgette en venkel - Domaine Malpas kookt 29 maart 2019 at 2:39 pm

  […] mascarpone als onderste laag. De inspiratie daarvoor kwam trouwens van mijn food vriendinnetje Joor van haar plaattaart met courgette en mascarpone. Ik zag haar plaattaart voorbij komen op instagram en had meteen trek. Joor is een leukerd en […]

 • Leave a Reply