Pompoen-pestosoep met ricotta

22 nov 2021 | Avondeten, Lunch, Vegetarisch

Sommige dagen wil je gewoon snel iets op tafel hebben staan. Zeker in de koudere tijd van het jaar waarin je wellicht liever onder een warm kleedje op de bank kruipt dan in de keuken staat te zwoegen. Die dagen heb ik in ieder geval wel en mijn to go-recept op dat soort dagen is vanaf nu deze pompoen-pestosoep met ricotta!

Deze soep ontstond een soort van per ongeluk op een brakke zaterdag. Met continu 1 van de tweeling die ziek is en de gebroken nachten die daarmee samenhangen (echt, wie heeft bedacht dat dat een goede combi zou zijn 🙈?), brengen we de laatste weken de weekenden vaker half slapend op de bank door dan ergens anders. Op dat soort dagen probeer ik toch iets lekkers en gezonds op tafel te toveren, zodat we ons niet continu vergrijpen aan afhaalmaaltijden.

Deze zaterdag ontdekte ik in mijn koelkast (Jep, zo vol zit hij dus en ik heb geen puf om ‘m uit te mesten) een zakje pompoenstukjes, een half open bakje Hüttenkäse en pesto die op moest. Ik brouwde er een soep van en die was veel lekkerder dan gedacht. Dus ging hij in de herkansing. Met ricotta in plaats van Hüttenkäse, want toen ik die laatste uit mijn overvolle koelkast wilde pakken, denderde er een bakje ricotta kapot op de grond. Ook goed, doen we er ricotta in. Maar heb je dus een bakje Hüttenkäse dat op moet? Gooi dat dan lekker door deze soep, net zo lekker 😬

Pompoen-pestosoep1

Wat heb je nodig voor pompoen-pestosoep voor 4 personen?

 • 1 flespompoen (of 800 gram voorgesneden pompoenstukjes)
 • 1 theelepel venkelzaadjes
 • 300 – 400 ml groentebouillon
 • 2 eetlepels pesto
 • 2 eetlepels ricotta
 • klein handje pompoenpitten
 • peper en zout
Pompoen-pestosoep4

Hoe maak je deze heerlijke winterse soep?

 1. Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in (niet te grote) stukken.
 2. Doe de pompoenstukken samen met de venkelzaadjes en 300ml bouillon in een pan. Breng de bouillon aan de kook, zet dan het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten pruttelen totdat de pompoenstukken gaar zijn.
 3. Rooster in de tussentijd de pompoentjes in een droge koekenpan totdat ze beginnen te ‘poppen’. Haal ze daarna uit de pan.
 4. Voeg 1 eetlepel pesto en de ricotta toe en pureer de pompoen-pestosoep met een staafmixer fijn. Vind je de soep te dik? Voeg dan extra bouillon toe. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout.
 5. Serveer de soep met wat extra pesto, eventueel wat ricotta en de geroosterde pompoenpitten. Serveer meteen.
Pompoen-pestosoep2
Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen