Pompoensoep met salie

9 okt 2019 | Avondeten, Lunch, Vegetarisch

Tijd voor pompoen! Het is oktober en het is koud en nat, dus ik ga nu voor de dikke soepen met echte wintergroenten. Dus, deze pompoensoep met salie komt bij ons regelmatig op tafel op dit moment. En ik ga dan voor fijne, warme combinaties van smaken. Bijvoorbeeld die van salie en pompoen. Dat is echt een superlekkere combinatie. Helemaal als je ook nog chilipeper en ui toevoegt!

Deze soep start met de traditionele combinatie van salie en pompoen en dankzij de rode peper en de knoflook is dit een soep die lekker pittig van smaak is. En omdat je ook nog zoete aardappel en wortel toevoegt, is dit ook een heel gezonde soep boordevol vitaminen en mineralen. Ik zou dus zeggen: lekker snel proberen deze soep!

pompoensoep met salie

Wat heb je nodig voor pompoensoep met salie voor 4 personen

  • 1 pompoen van ongeveer 600 – 800 gram
  • 3 takjes salie
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode peper
  • 1 rode ui
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 liter groentebouillon
  • peper en zout
  • handje pompoenpitten
  • voor erbij: crème fraîche

Extra benodigd: staafmixer

pompoensoep met salie

Hoe maak je deze lekkere pompoensoep?

1. Haal de blaadjes van 3 van de salietakjes en snijd de blaadjes klein. Snijd of pers de knoflookteentjes.

2. Snijd vervolgens de winterwortel, de bleekselderij en de rode ui in stukjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd dez peper ook in kleine stukjes.

3. Verwarm daarna een pan met deksel op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie toe. Doe de knoflook en salie in de pan en fruit 2 minuten aan.

4. Voeg dan de winterwortel, de bleekselderij, de rode peper en de ui toe en zet het vuur wat zachter. Bak 5 minuten.

5. Snijd in de tussentijd de pompoen in kleine stukjes van ongeveer 3 centimeter en verwijder de pitjes. De schil kan je verwijderen, dat hoeft niet. Schil ook de zoete aardappel en snijd deze in stukjes.

6. Voeg zowel de pompoen- als de zoeteaardappelstukjes toe aan de pan en roer goed door. Schenk dan de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur daarna zacht.

7. Laat de soep 20 minuten pruttelen. Mix dan de soep met de staafmixer tot een mooi, romig geheel. Breng op smaak met peper en zout. Laat zachtjes nog even doorpruttelen.

8. Rooster als laatste de pompoenpitten in een droge koekenpan totdat ze poffen.

Serveer de pompoensoep met de geroosterde pompoenpitten en crème fraîche.

pompoensoep met saliepompoensoep met salie

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen