Tarte fin met zongedroogde tomaatjes

25 okt 2016 | Avondeten, Vegetarisch

‘De man’ en ik waren in de zomer van 2015 in de Provence, waar we heerlijk ontspanden, kookten en aten (kijk hier voor de foto’s!). Op de heenweg naar de Provence maakten we een tussenstop in Dijon, een stad waarvan we van tevoren weinig verwachtingen hadden. Dijon verraste ons positief: het bleek een mooie, bruisende stad met mooie oude gebouwen en een fijn klimaat. Dat hadden we niet verwacht.

Omdat we ons van tevoren nauwelijks in de stad verdiept hadden – we zouden er immers eind van de middag aankomen en ’s morgens vroeg weer vertrekken – wisten we niet waar we naartoe moesten voor de goede eetplekken. Gelukkig konden we dicht bij het hotel terecht op een druk terras waar we bij het langslopen al werden aangetrokken door de goed uitziende borden met eten. Het bleek een juiste keuze.

Ik kreeg er een van de lekkerste voorgerechten die ik de laatste tijd gegeten heb. De naam op de kaart sprak nog geen boekdelen, de verrassing was daarom des te groter toen deze tarte fin op mijn bord verscheen. Ik smulde van de heerlijk zachte mascarpone, de semi-zongedroogde tomaatjes en de lekker knapperige bodem. Dit wilde ik thuis namaken! En dat deed ik. Daarom nu voor jullie op het blog, deze tarte fin met mascarpone en zongedroogde tomaatjes. Enjoy!

Wat heb je nodig voor 2 grote en 4 kleine tarte fin-voorgerechten?

  • 4 velletjes roomboterbladerdeeg (ontdooid)
  • 20 gram gesmolten boter
  • 250 gram mascarpone
  • 1 – 2 eetlepels creme fraiche
  • 10 – 15 partjes semi-zongedroogde tomaatjes
  • 40 gram rucola
  • 3 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn

Hoe maak je deze heerlijke ‘fijne taartjes’?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Bestrijk twee velletjes bladerdeeg met de boter en leg er dan een tweede velletje bladerdeeg bovenop. Druk met een vork wat gaatjes in het deeg en leg de twee stapeltjes op een bakplaat. Bak 10 – 15 minuten in de oven of totdat het bladerdeeg bruin en gaar is.

3. Meng in de tussentijd de mascarpone met de creme fraiche en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast tot gebruik.

4. Maak nu de dressing voor de rucola. Meng hiervoor de olijfolie, de mosterd, de honing en de balsamicoazijn door elkaar. Meng de rucola door de dressing en zet ook deze weg tot gebruik.

5. Laat de bladerdeegvelletjes enigszins afkoelen na het bakken anders loopt de mascarponemix te veel uit. Bedenk wat je wilt: 2 grote taartjes of meerdere kleine taartjes. Wil je kleine taartjes? Snijd dan met een scherp mes voorzichtig ieder vel in vieren. Je krijgt dan 8 kleine taartjes.

6. Maak nu de taartjes op. Doe hiervoor op ieder taartje een goede schep mascarponemix. Leg daarop enkele zongedroogde tomaatjes en maak af met de rucola. Meteen opeten.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen