Vegetarische goulash

5 feb 2019 | Avondeten, Lunch

Even een inkijkje in een foodiemind: ongeveer 1,5 week geleden was ik op een evenement bij Cookspoint, een nieuwe business-to-businesswinkel van Kookpunt in Rotterdam. Bij dat event kregen we een enorme goodiebag, waar ook een heerlijk brood inzat. Helaas bleek bij thuiskomst dat er vlees in dat brood zat en dat eet ik helaas niet. Maar omdat het brood zo lekker was, bestelde ik zelf nog wat broden extra. En om dat brood op te kunnen eten, had ik wel iets ‘voor erbij’ nodig. Een korte brainstorm later ontstond dit idee voor vegetarische goulash.

Uiteraard kan dat natuurlijk niet: vegetarische goulash. Dit van oorsprong Hongaarse vleesgerecht bestaat namelijk eigenlijk voor meer dan de helft uit vlees. Daar kun je toch geen vega-variant van maken? Nou ja, in het ergste geval is dit een heel lekkere soep die niets wegheeft van goulash, maar ik denk toch dat het me best gelukt is om een goede vega-variant te maken. Dat lukte vooral door het toevoegen van cayennepeper en gerookt paprikapoeder en ook de pittige tofublokjes deden een mooie duit in het zakje. Die echte vleessmaak heeft deze soep niet, maar een lekkere, kruidige en volle soep is dit zeker wel geworden.

Oh en van ‘de man’ moet ik zeggen dat de schep creme fraiche echt op deze soep hoort, niet vergeten dus!

vegetarische goulash

Wat heb je nodig voor 4 kommen vegetarische goulash?

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 3/4 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel karwijzaad
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 wortel
  • 1 rode paprika
  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 bosje verse tijm
  • 1 bakje pittige tofublokjes
  • creme fraiche of zure room
  • krulpeterselie voor garnering
  • peper en zout

vegetarische goulash

Hoe maak je deze lekkere, vegetarische soep?

1. Verwarm een grote kookpan op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie toe.

2. Snipper de ui en snijd de teentjes knoflook klein en voeg ze toe aan de kookpan. Bak totdat de ui glazig is.

3. Snijd in de tussentijd de wortel, de paprika en de aardappelen in niet al te grote stukken.

4. Voeg de komijnpoeder, de cayennepeper, de gerookte paprikapoeder en het karwijzaad toe aan de pan en roer goed door. Bak de kruiden ongeveer 30 seconden mee en voeg dan ook de groente toe. Voeg ook de tomatenpuree toe, roer alles goed door en laat even 1-2 minuten doorbakken.

5. Voeg dan de inhoud van de 2 blikken tomatenblokjes toe. Vul 1 van de blikjes voor 3/4 met water en giet dat ook in de pan. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook.

6. Zet het vuur zacht. Verdeel het bosje tijm in 2 gelijke delen. Doe het deel met het elastiekje erom in de pan en kook mee.

7. Kook de soep 15-20min of totdat de aardappel zacht is geworden. Voeg de tofublokjes de laatste paar minuten toe zodat ze mee op kunnen warmen. Breng op smaak met lekker veel zout en peper.

Serveer met een flinke dot creme fraiche, wat verse peterselie en knapperig gebakken brood.

vegetarische goulash

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- Ă©n portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen