Vijgentaart met ui en geitenkaas

8 okt 2019 | Avondeten, Lunch, Vegetarisch

Voor wie mijn Instagram niet volgt en wel mijn blog, je hebt wellicht gemerkt dat ik een tijdje niets gepubliceerd heb. Dat heeft te maken met ziekte, waardoor ik langere tijd – een aantal weken – echt andere dingen aan mijn hoofd had en geen tijd, puf en energie had voor nieuwe gerechten. Inmiddels ben ik er weer een beetje – nog niet helemaal – en heb ik weer wat nieuwe recepten klaarstaan. Onder andere deze vijgentaart met ui en geitenkaas, die ik maakte uit een van de cadeautjes die ik tijdens mijn ziekte kreeg.

Dit recept heb ik uit het Zuid-Afrikaanse tijdschrift Woolworths Taste dat ik kreeg van een Zuid-Afrikaanse vriendin. In dit tijdschrift werd het nieuwe kookboek van Chef Nti My Modern African Kitchen besproken. Dit recept staat in dat boek en het leek me meteen heerlijk. Makkelijk ook, heel fijn als je het grootste deel van de tijd op de bank doorbrengt. Dus maakte ik het meteen en zette ik het op de foto. Want dit soort heerlijke recepten verdienen zeker een plekje op mijn blog! Aanradertje!

Vijgentaart met ui en geitenkaas

Wat heb je nodig voor 1 vijgentaart met ui en geitenkaas

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 uien
  • 15 gram boter
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 rol bladerdeeg of 8 plakjes bladerdeeg
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 6 verse vijgen

Vijgentaart met ui en geitenkaas

Hoe maak je deze lekkere, hartige vijgentaart?

1. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.

2. Snijd de uien allebei in dunne ringen.

3. Voeg de uiringen toe aan de koekenpan en bak ze in 10 minuten glazig op laag vuur.

4. Voeg de boter, de suiker, de balsamicoazijn en de takjes tijm toe. Roer goed door en stoof de uiringen vervolgens in 25-30 minuten zacht en een beetje jamachtig.

5. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden. Rol het bladerdeeg uit over een bakplaat met bakpapier of leg de ontdooide bladerdeegplekjes op elkaar en gebruik een deegroller om er een ronde vorm van ongeveer 20-25 cm van te krijgen.

6. Snijd de vijgen in dunne plakjes.

7. Verwijder de tijmtakjes. Verspreid daarna de uiringen over het bladerdeeg. Verdeel hierover het grootste deel van de geitenkaas. Verdeel de vijgenplakjes daar vervolgens weer overheen.

8. Vouw 1cm van de randen licht naar binnen en verdeel het laatste beetje geitenkaas eroverheen.

9. Bak de vijgentaart met ui en geitenkaas 20-25 minuten in de oven.

Serveer meteen.

Vijgentaart met ui en geitenkaas

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen