Zalm Teriyaki uit de Brenda Kookt-scheurkalender

16 okt 2018 | Avondeten

Voor wie het nog niet weet: sinds afgelopen mei ontwikkel en fotografeer ik recepten voor Brenda Kookt. Superleuk! En een mooie uitdaging, want de lezers van Brenda zijn weer heel anders en hebben weer andere voorkeuren dan de lezers van mijn posts (even kort door de bocht). Bovendien staat Brenda’s concept als een huis en is het voor mij dus echt een uitdaging om recepten te ontwikkelen die passen op haar blog. Ik ontwikkelde bijvoorbeeld deze ontzettend lekkere zomerse rolls en 3 verschillende groentendips. En de komende maanden komen daar nog heel wat recepten bij.

Een van de redenen dat ik Brenda mocht gaan helpen met haar blog is omdat Brenda de afgelopen maanden eigenlijk een dubbele baan heeft gedraaid: naast de dagelijkse content voor haar blog en alles wat daarbij komt kijken, heeft ze het afgelopen jaar een scheurkalender samengesteld met daarin maar liefst meer dan 250 recepten! Oh ja en ze was ook nog zwanger van haar tweede dochtertje. Topsport wat mij betreft! En eigenlijk is Brenda in een paar weken tijd twee keer bevallen: eind augustus van dochtertje Jill en half september van de Makkelijke Maaltijden-scheurkalender die toen naar de drukker moest.

Brenda Kookt-scheurkalender: bomvol makkelijke maaltijden

Ik heb de scheurkalender inmiddels al in mogen zien als receptredacteur (als er dus nog foutjes in staan, dan is dat mijn schuld 😉 ) en hij is supergaaf geworden! Bomvol recepten, tips en tricks en ideeën voor het opmaken van restjes. Ook heeft Brenda rekening gehouden met de verschillende feestdagen. De kalender bestaat uit zowel vlees- als visgerechten en ook vega-gerechten vind je erin. Eigenlijk hoef je je dus heel 2019 geen zorgen meer te maken over wat je gaat eten, daar heeft Brenda al over nagedacht!

Dit recept voor zalm teriyaki komt uit deze kalender en is echt heel erg lekker en makkelijk te maken! Na het maken van dit recept wil je die scheurkalender absoluut bestellen! Als je ‘m voor 20 oktober in de pre-sale bestelt, dan betaal je geen verzendkosten (a 3,95)!

Wat heb je nodig voor zalm Teriyaki voor 4 personen?

Voor de marinade

  • 4 eetlepels zoute sojasaus
  • 1/2 theelepel vijfkruidenpoeder
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder

Voor de teriyakisaus

  • 75 ml zoute sojasaus
  • 300 ml water
  • 5 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel vijfkruidenpoeder
  • 1 teentje knoflook, in vieren gesneden
  • 1 theelepel maizena

En verder

  • 4 verse zalmfilets
  • 2 winterwortels, geschrapt en in plakjes gesneden
  • 1 broccoli, in roosjes
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 3 stengels lente-ui, in ringetjes
  • sesamzaadjes, geroosterd ter garnering
  • olijfolie om in te bakken

Hoe maak je dit lekkere, oosterse gerecht?

1. Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom en laat de zalm hier 30 minuten in marineren. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Kook daarna de wortel en broccoliroosjes 4-6 minuten tot ze beetgaar zijn.

3. Bereid de teriyakisaus door de sojasaus met 250 milliliter water, de basterdsuiker, kruiden en de knoflook te mengen en in een steelpan aan de kook te brengen. Laat de saus op zacht vuur iets inkoken. Verwijder de knoflook.

4. Roer vervolgens de maïzena met 50 milliliter water tot een papje en doe dit bij de saus. Meng goed zodat de saus iets dikker van structuur wordt.

5. Bak daarna de wortel en broccoliroosjes in een koekenpan of wok nog even kort aan.

6. Dep de zalm na het marineren goed droog en bak in een koekenpan met een scheutje olijfolie op hoog vuur rondom aan.

Serveer de gekookte rijst met de groenten, teriyakisaus en de zalm. Garneer het gerecht met ringetjes lente-ui en sesamzaadjes.

De scheurkalender bestellen? Dat kan via de webshop van Brenda Kookt!

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen