Gastblog ‘de man’: zelf gehaktballen maken zonder ei

15 apr 2021 | Avondeten

Op sommige dagen besluit je iets anders te eten dan je oorspronkelijk bedacht had. Of je besluit iets te maken en vergeet dan een ingredient te halen uit de supermarkt. Iets soortgelijks gebeurde ons enige tijd geleden, toen ik van plan was om die avond gehaktballen te maken en we wel gehakt, maar geen eieren in huis bleken te hebben. Niet getreurd, ik probeerde gewoon of gehaktballen ook te maken zijn zonder ei en dat bleek heel goed te kunnen. In plaats van ei gebruikte ik wat ketchup om de mix smeuïg te houden en dat lukte prima.

Voor gehaktballen gebruik ik altijd half-om-halfgehakt: alleen varkensgehakt maakt gehaktballen namelijk best vet en van alleen rundergehakt zorgt voor (te) droge gehaktballetjes. Een combinatie van beiden levert – vind ik – altijd het beste resultaat op: smeuig en toch niet zo’n vette hap. Zelf vind ik een medium formaat gehaktbal het lekkerst, dus maakte ik dit recept op basis van gehaktballen van dat formaat. Knoeize!

gehaktballen maken zonder ei

Wat heb je nodig voor 8 – 10 gehaktballen zonder ei?

Voor de gehaktballen

 • 300 gram half-om-halfgehakt
 • 1/2 rode ui, heel fijn gesneden
 • klein handje platte peterselie, fijngesneden
 • 1 eetlepel ketchup
 • panko
 • peper en zout

Voor de jus

 • 1/2 rundvleesbouillonblokje
 • 30 gram boter
 • water

gehaktballen maken zonder ei

Hoe maak je deze homemade gehaktballen?

1. Voeg in een kom het gehakt, de rode ui, de peterselie en de ketchup samen. Mix met de hand goed door elkaar. Is de mix erg nat? Voeg dan panko toe. Check steeds even of de mix minder nat is. Het is niet de bedoeling een heel droge mix te krijgen.

2. Maak je handen een klein beetje nat en maak van het gehakt balletjes van ongeveer 6 centimeter in doorsnede.

3. Verwarm olijfolie in een pan en schroei de balletjes in een paar minuten bruin op hoog vuur.

4. Zet dan het vuur laag en laat de balletjes in een minuut of 10 gaar worden.

5. Haal de balletjes uit de pan en leg ze op een warme plaats.

6. Doe een klein scheutje in de pan en roer met een pollepel of een spatel door de pan zodat alle restjes van de bodem loskomen.

7. Voeg dan de boter, het rundvleesblokje en nog 100 ml water toe en laat de jus indikken.

9. Voeg dan de gehaktballetjes weer toe en laat ze weer even opwarmen. Serveer meteen, met eventueel nog wat peterselie.

gehaktballen maken zonder ei

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

2 Reacties

 1. Evelien

  Thnx voor je recept! Inmiddels al een paar jaar oud zie ik. In deze gekke vegan wereld is het natuurlijk gek om wel vlees te eten maar geen eieren.
  Ik ga het eens even testen zodat mijn dieet reporttoir weer wat uitgebreid kan worden.

 2. Sam

  Dankjewel voor het recept, ga het vandaag maken!
  Inmiddels is het eind 2022 en kosten de goedkoopste eieren 2,40 bij de Netto. Toen dacht ik: laat maar, kan het ook zonder?

Een reactie versturen