Zelf semi-zongedroogde tomaatjes maken

4 aug 2015 | Avondeten

Als kind moest ik niets hebben van tomaat en alles dat smaakte naar tomaat. Ik vond het vies, ook al mocht ik dat natuurlijk niet zo zeggen van m’n ouders. Als m’n vader tomaat in het avondeten stopte, viste ik die rode stukjes er net zo makkelijk weer uit. Alleen tomatensaus op pizza kon ik wel waarderen en ook rode pastasaus met tomaten at ik. Maar losse tomaten, zowel warm als koud, daar maakte je me niet blij mee.

Inmiddels heb ik de tomaat leren tolereren. De ene keer vind ik ‘m lekkerder dan de andere keer. Zo vind ik een echt lekker sappige tomaat in een caprese-salade echt niet te versmaden en ook in salades en in sauzen kan ik ‘m prima hebben. Toch zal je mij niet zo snel een tomaat au naturel zien eten, er moet toch altijd wel een andere smaakmaker aanwezig zijn, wil ik de tomaat eten.

Koken zonder tomaten is inmiddels wel ondenkbaar geworden voor me. Ik kan me niet meer voorstellen om zonder tomaten te koken. Gelukkig maar, want met deze vrucht is heel erg veel te doen. Zo ontdekte ik laatst hoe makkelijk het is om van cherrytomaatjes semi-zongedroogde tomaatjes te maken. En laat ik nu wel helemaal gek zijn op (semi-)zongedroogde tomaatjes!

Dit recept is nadrukkelijk om semi-zongedroogde cherrytomaatjes te maken. Wil je echte zongedroogde tomaatjes, dan zul je de tomaten nog heel wat langer in de oven moeten doen. En gebruik je gewone tomaten, dan is het raadzaam om ze eerst te pletten tussen twee snijplanken met daarbovenop een zwaar gewicht, zodat al het water er al uit is voordat je ze bakt in de oven. Ik ben meer fan van semi-zongedroogde tomaatjes en deze kleine, wat zoetere tomaatjes, zijn beter bruikbaar bij de gerechten waar ik ze bij wil gebruiken. Enjoy!

Wat heb je nodig om zelf semi-zongedroogde cherrytomaatjes te maken?

* cherrytomaatjes – ik gebruikte een bakje van 200 gram
* olijfolie
* harde groene, verse kruiden, ik gebruikte 1 takje rozemarijn (in kleine stukjes gesneden)
* zeezout

Hoe maak je zelf semi-zongedroogde tomaatjes?

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de cherrytomaatjes nu door de helft en iedere helft in drie stukjes. Verspreid deze stukjes vervolgens over de bakplaat. Zorg voor 1 laag.

DSC_5489

Verdeel flink wat olijfolie over de tomaatjes. Verdeel hier de groene kruiden over. Zet nu de bakplaat in de oven en wacht 45 minuten. Kijk dan hoe de tomaatjes eruitzien. Zijn ze gedroogd genoeg naar jouw smaak? Haal ze dan uit de oven. Wil je ze nog iets droger? Laat ze dan nog een kwartiertje in de oven staan.

DSC_5493DSC_5497

Wil je de semi-zongedroogde tomaatjes langer bewaren? Doe ze dan na het afkoelen in een weckpot en schenk er extra vergine olijfolie overheen zodat alle tomaatjes onder de olie zitten. Je kunt ze dan enige tijd in de koelkast bewaren.

DSC_5548

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen