JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
    • Receptontwikkeling, foodfotografie en receptredactie Brenda Kookt
    • Foodfotografie en productfotografie Chefcookie
    • Horecafotografie eetboetiek Sluis
    • Receptfotografie FoodSisters
    • Horecafotografie Jan en Alleman
    • Receptontwikkeling Love My Salad
    • Horecafotografie Les Gateaux
    • Horecafotografie Anne & Max
    • Horecafotografie Kek
    • Horecafotografie Grandcafรฉ Rijn
    • Receptfotografie Iliada olijfolie
  • Foodfotografie & receptontwikkeling
    • Foodfotografie
    • Receptontwikkeling
    • Horeca- en locatiefotografie
    • Receptredactie
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Tags
aardappel appel avocado bakken borrel brood burger cake chocola delft diner ei foodie fruit garnalen geitenkaas gezond groente groenten hotspot hotspots kaas kerst kip koek kookboek lunch man ontbijt oven pasta recept rijst smoothie soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
4K
2K
4K
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
    • Receptontwikkeling, foodfotografie en receptredactie Brenda Kookt
    • Foodfotografie en productfotografie Chefcookie
    • Horecafotografie eetboetiek Sluis
    • Receptfotografie FoodSisters
    • Horecafotografie Jan en Alleman
    • Receptontwikkeling Love My Salad
    • Horecafotografie Les Gateaux
    • Horecafotografie Anne & Max
    • Horecafotografie Kek
    • Horecafotografie Grandcafรฉ Rijn
    • Receptfotografie Iliada olijfolie
  • Foodfotografie & receptontwikkeling
    • Foodfotografie
    • Receptontwikkeling
    • Horeca- en locatiefotografie
    • Receptredactie
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Instagram
Facebook
Pinterest
  • Avondeten

Zelf semi-zongedroogde tomaatjes maken

Total
1
Shares
0
0
1
0
0

Als kind moest ik niets hebben van tomaat en alles dat smaakte naar tomaat. Ik vond het vies, ook al mocht ik dat natuurlijk niet zo zeggen van m’n ouders. Als m’n vader tomaat in het avondeten stopte, viste ik die rode stukjes er net zo makkelijk weer uit. Alleen tomatensaus op pizza kon ik wel waarderen en ook rode pastasaus met tomaten at ik. Maar losse tomaten, zowel warm als koud, daar maakte je me niet blij mee.

Inmiddels heb ik de tomaat leren tolereren. De ene keer vind ik ‘m lekkerder dan de andere keer. Zo vind ik een echt lekker sappige tomaat in een caprese-salade echt niet te versmaden en ook in salades en in sauzen kan ik ‘m prima hebben. Toch zal je mij niet zo snel een tomaat au naturel zien eten, er moet toch altijd wel een andere smaakmaker aanwezig zijn, wil ik de tomaat eten.

Koken zonder tomaten is inmiddels wel ondenkbaar geworden voor me. Ik kan me niet meer voorstellen om zonder tomaten te koken. Gelukkig maar, want met deze vrucht is heel erg veel te doen. Zo ontdekte ik laatst hoe makkelijk het is om van cherrytomaatjes semi-zongedroogde tomaatjes te maken. En laat ik nu wel helemaal gek zijn op (semi-)zongedroogde tomaatjes!

Dit recept is nadrukkelijk om semi-zongedroogde cherrytomaatjes te maken. Wil je echte zongedroogde tomaatjes, dan zul je de tomaten nog heel wat langer in de oven moeten doen. En gebruik je gewone tomaten, dan is het raadzaam om ze eerst te pletten tussen twee snijplanken met daarbovenop een zwaar gewicht, zodat al het water er al uit is voordat je ze bakt in de oven. Ik ben meer fan van semi-zongedroogde tomaatjes en deze kleine, wat zoetere tomaatjes, zijn beter bruikbaar bij de gerechten waar ik ze bij wil gebruiken. Enjoy!

Wat heb je nodig om zelf semi-zongedroogde cherrytomaatjes te maken?

* cherrytomaatjes – ik gebruikte een bakje van 200 gram
* olijfolie
* harde groene, verse kruiden, ik gebruikte 1 takje rozemarijn (in kleine stukjes gesneden)
* zeezout

Hoe maak je zelf semi-zongedroogde tomaatjes?

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de cherrytomaatjes nu door de helft en iedere helft in drie stukjes. Verspreid deze stukjes vervolgens over de bakplaat. Zorg voor 1 laag.

DSC_5489

Verdeel flink wat olijfolie over de tomaatjes. Verdeel hier de groene kruiden over. Zet nu de bakplaat in de oven en wacht 45 minuten. Kijk dan hoe de tomaatjes eruitzien. Zijn ze gedroogd genoeg naar jouw smaak? Haal ze dan uit de oven. Wil je ze nog iets droger? Laat ze dan nog een kwartiertje in de oven staan.

DSC_5493DSC_5497

Wil je de semi-zongedroogde tomaatjes langer bewaren? Doe ze dan na het afkoelen in een weckpot en schenk er extra vergine olijfolie overheen zodat alle tomaatjes onder de olie zitten. Je kunt ze dan enige tijd in de koelkast bewaren.

DSC_5548

0
0
1
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • tomaten
Vorige artikel
  • Avondeten

Tortilla van zoete aardappel, courgette en mozzarella

Lees verder
Volgende artikel
  • Avondeten

Flammkuchen – twee varianten

Lees verder
Ook heel lekker
tomatensoep met gnocchi 1
Lees verder
  • Avondeten
  • Kidsfood
  • Lunch
  • Vegan
  • Vegetarisch

Supersnelle tomatensoep met gnocchi

Vegan romige soep vol groenten1
Lees verder
  • Avondeten
  • Vegan
  • Vegetarisch

Vegan romige soep vol groenten

5x comfortfood 1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

5x comfortfood (in opdracht)

Mexicaanse Loaded fries met gehakt van champignons1
Lees verder
  • Avondeten
  • Borrel
  • Lunch
  • Vegan
  • Vegetarisch

Mexicaanse Loaded fries met gehakt van champignons

Snelle romige pasta met paprikasaus1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Romige pasta met paprikasaus

pasta rode saus met verstopte groenten1
Lees verder
  • Avondeten
  • Vegetarisch

Pasta rode saus met verstopte groenten

Tosti met zachte ui, kaas en gebakken kappertjes1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Tosti met zachte ui, kaas en gebakken kappertjes

gnocchi and cheese1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

‘Gnocchi and cheese’ met verstopte groenten

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

"To be a good cook you have to have a love of the good, a love of hard work, and a love of creating."

Julia Child
GOEIEMORGEN ๐Ÿ™Œ โ 
TIP VOOR VANAVOND ๐Ÿ™Œโ 
ZOMER OP JE BORD! | De zomer is nog niet voorbij. Vanaf morgen barsten de hoge temperaturen weer los ๐Ÿ™Œ Tijd dus voor de zomerste salade van alle salades! โ 
TIJD VOOR IJS ๐Ÿฆ | De mussen kletteren weer van het dak de komende week ๐Ÿฅต Tijd dus voor makkelijk te maken ijs waar je een heerlijke kik van krijgt ๐Ÿ™Œ
KOM KOM KOMKOMMERSALADE โ 
ZIJN JULLIE AL GESMOLTEN ๐Ÿ˜Ž? โ 
JoorKitchen
Over eten, (vega) koken en heel veel lekkers

Input your search keywords and press Enter.