Turkse eieren met een twist

17 jun 2021 | Avondeten, Lunch, Ontbijt, Vegetarisch

Dit gerecht staat al een hele tijd op mijn wishlist om te maken. Want ploeh, wat leek me dit lekker! Ik heb het over çilbir, een traditioneel Turks gerecht waarin je eieren pocheert en serveert met knoflookyoghurt en pittige boter. Omdat er niets zo goed is als het origineel besloot ik om er wel mijn eigen draai aan te geven, Turkse eieren met een twist dus!

Ik koos voor het bakken van de eieren omdat me dat vaak beter lukt dan pocheren. Dan is het wel zaak om de dooier zacht te houden, anders krijg je niet die heerlijke vermenging van het eigeel met de knoflookyoghurt. En omdat we dit gerecht als avondeten zouden gaan eten, besloot ik groenten toe te voegen. Namelijk bruin gebakken champignons en geroerbakte spinazie. Eerder maakte ik dit gerecht al en verving ik de champignons door stukken avocado, dat is zeker ook een aanrader!

Inmiddels ben ik een enorme fan van dit recept en heb ik het op nog meer manieren plus op de originele manier (met een pittige botersaus) gemaakt. Ik kan er geen genoeg van krijgen en ik hoop dat ook jij fan gaat worden van mijn Turkse eieren met een twist!

Turkse eieren met een twist

Wat heb je nodig voor Turkse eieren met een twist voor 2 personen?

  • 500 gram kastanjechampignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram verse spinazie
  • 75 gram feta
  • 100 ml yoghurt
  • olijfolie, best wat
  • 1 theelepel chiliflakes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 4 eieren
  • sumak, naar smaak
  • dukkah, naar smaak
  • verse peterselie ter garnering
  • peper en zout
  • voor erbij: plabrood of pita’s
  • eventueel: mixer
Turkse eieren

Hoe maak je deze variant op çilbir?

  1. Snijd de champignons in kwarten. Bak ze vervolgens in een koekenpan met daarin olijfolie totdat ze bruin en gaar zijn. Breng ze daarna op smaak met peper en zout en haal ze uit de pan.
  2. Laat de spinazie in een andere koekenpan met daarin olijfolie slinken totdat het niet al te veel water meer afgeeft. Voeg dan 1 fijngesneden of -geperst teentje knoflook toe en bak dit kort mee.
  3. Meng in de tussentijd de feta met het 2e fijngesneden of -geperste knoflookteentje en de yoghurt en gebruik eventueel een mixer om de yoghurt en feta op te kloppen. Breng op smaak met peper.
  4. Verwarm een flinke laag olijfolie (niet te zuinig zijn!) in de koekenpan die je gebruikt hebt voor de champignons. Voeg de chilivlokken en het paprikapoeder toe. Bak hierin de 4 eieren totdat het eiwit gestold is en de dooiers nog zacht zijn.
  5. Verdeel de champignons, de spinazie en de eieren over 2 borden. Schenk de olie uit de pan in een kommetje – gooi het niet weg!
  6. Verdeel de fetayoghurt over de eieren en garneer de borden met sumak, dukkah en fijngesneden peterselie. Serveer meteen. Lekker met pita’s of platbrood.
Turkse eieren met een twist
Turkse eieren met een twist

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen