Zelfgemaakte mangochutney

13 jan 2019 | Avondeten, Lunch

Chutneys ben ik eigenlijk pas sinds kort gaan waarderen. De keren dat ik ze at, meestal bij een kaasplankje, vond ik ze te zoet en te overheersend. Bij de laatste kaasplankjes die ik had, onder andere bij Aan de Zweth, viel bij mij ineens het kwartje en snapte ik de functie van chutney. Het zoete van de chutney die ik toen kreeg, verlichtte de zware smaak van de oude kaas en dat ging heel goed samen. Sindsdien ben ik eerder geneigd om een recept met chutney uit te kiezen.

Natuurlijk eet je chutneys niet alleen met kaas. Chutneys, oorspronkelijk afkomstig uit de Indiase en Pakistaande keukens, eet je bij curry’s of kipgerechten en zijn in andere delen van de wereld ook bedoeld om groenten of fruit langer te kunnen bewaren. Ik maakte laatst deze mangocurry voor bij oude kaas en de combinatie was erg lekker. Enjoy!

zelfgemaakte mangochutney

Wat heb je nodig om deze mangochutney zelf te maken?

  • 1 mango, bij voorkeur niet te rijp, in kleine stukjes
  • 1 appel (ik gebruikte Braeburn, maar elke friszure appel is goed), in kleine stukjes
  • een rode ui, gesnipperd
  • 1 cm gember, geraspt
  • halve rode peper, zonder zaadjes, in kleine stukjes
  • 1/2 theelepel komijn
  • halve theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel witte-wijnazijn
  • gesteriliseerde weckpot

zelfgemaakte mangochutney

Hoe maak je deze heerlijk pittige mangochutney?

1. Verwarm een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg een klein beetje water en de ui en de rode peper toe en laat de ui glazig worden.

2. Voeg dan de gember en de kruiden toe en laat die even doorbakken.

3. Als dat gebeurd is, voeg je de appel, de suiker en de witte-wijnazijn toe. Laat dit 5 minuten doorsudderen zodat de appel zacht wordt.

4. Voeg dan mango toe en een half glas water. Laat dit voor minimaal 30 minuten pruttelen totdat alles zacht is.

5. Zet dan het vuur uit en laat de chutney afkoelen. Bewaar in een gesteriliseerde weckpot in de koelkast, dan is de chutney een week houdbaar.

zelfgemaakte mangochutney

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen