American pancakes

30 nov 2016 | Ontbijt

Ik geloof heilig in de ‘pancake-therapy’, een zelfbedachte therapievorm die vooral heel goed werkt op een zaterdag- of zondagochtend na een drukke werkweek of een te korte nacht. Deze therapie bestaat uit het ’s morgens zo laat mogelijk opstaan (dat is voor mij doorgaans al best een uitdaging aangezien ik doorgaans voor 8 uur wakker ben – ook als ik om 4 uur in bed lag) en het bakken van American pancakes. Dit zijn wat mij betreft de ultieme pancakes: zacht, fluffy en lekker zoet. ‘De man’ – geen enorme fan van pannenkoeken – vindt ze inmiddels ook erg lekker, mits we ze niet te vaak maken.

Mijn favo recept voor American pancakes is een mix tussen deze versie van Jamie Oliver en de lekkere versie van Uit Paulines keuken. Ik eet mijn variant zonder bosbessen, omdat ik warm fruit doorgaans niet zo heel erg lekker vind (behalve in warme appeltaart 😉 ). Ze zijn makkelijk te maken en nog veel lekkerder om op te eten. Ideetje voor dit weekend? Enjoy!

American pancakes

Wat heb je nodig voor 10 – 12 American pancakes?

  • 130 gram bloem
  • 1 1/2 eetlepel bakpoeder
  • 1 ei, losgekopt
  • 200 mililiter melk of karnemelk (ik gebruik karnemelk, daar wordt de mix iets dikker van en de pancake dus ook)
  • 25 gram boter
  • 1 theelepel kaneel

American pancakes

Hoe maak je deze lekker fluffy pannenkoekjes?

1. Smelt de boter in een pannetje en laat als deze gesmolten is enigszins afkoelen.

2. Mix vervolgens de bloem met het bakpoeder en de kaneel.

3. Roer de karnemelk door het losgeklopte ei en mix de natte mix met de droge mix.

4. Roer vervolgens de gesmolten en afgekoelde boter door je beslag. Als je karnemelk gebruikt, wordt je mix wat dikker. Dat is de reactie van het bakpoeder en de (zure) karnemelk.

5. Zet een koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur en verwarm er olie in. Ik gebruik hiervoor meestal rijstolie of zonnebloemolie, dat geeft minder nasmaak dan olijfolie. Je kunt natuurlijk ook boter gebruiken om je pannenkoekjes mee te bakken.

6. Gebruik een grote eetlepel of een kleine opscheplepel om hoopjes beslag mee in te pan te leggen. In een gemiddelde koekenpan (26 cm doorsnede) passen drie pancakes (= 3 lepels).

7. Draai de pancakes pas om als de bovenkant van de pancake er droger uitziet en er kleine belletjes bovenop verschijnen. Op dat moment kun je de pancakes omdraaien. Het bakken van de onderkant duurt doorgaans wat korter dan het bakken van de bovenkant.

8. Ga door met bakken totdat je beslag op is.

Serveer je pancakes met pannenkoekenstroop of maple syrup.

American pancakes

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen