Dadel-wortelcake

14 okt 2018 | Lunch, Ontbijt

Dit heerlijke ontbijtje staat bij mij met regelmaat op de ontbijttafel. En in tegenstelling tot hoe het eruit ziet, is het ook supermakkelijk te maken. En dit ontbijt is ook nog eens lactose- en suikervrij, wat ik altijd wel fijn vind omdat ik op een dag niet te veel van dat soort dingen binnen wil krijgen. Deze heerlijke dadel-wortelcake maak je van – de naam zegt het al – dadels en wortelen, maar ook van banaan. Een secret ingredient zeg maar 😉

Ik maak deze cake best vaak. Na het afkoelen snijd ik ‘m dan in plakken en vries die plakken afzonderlijk in. Zo kan ik altijd een plakje uit de vriezer pakken als ik daar zin in heb. Je kunt deze heerlijke cake namelijk ook als tussendoortje eten of als lunch. Waar je maar zin in hebt!

wat heb je nodig voor 1 cake van 28 cm?

  • 150 gram medjooldadels
  • 100 gram winterwortel
  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 75 gram speltbloem
  • 75 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • handje pompoenpitten of noten naar keuze
  • cashew-, amandel of pindapasta
  • fruit naar keuze
  • extra benodigd: cakevorm van 28 cm, bakpapier, keukenmachine

Hoe maak je deze lekkere ontbijtcake?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de cakevorm met bakpapier.

2. Vul een schaaltje met kokend water, haal de pitten uit de dadels en leg de dadels in het water. Laat een paar minuten staan.

3. Mix de droge ingrediënten – het speltbloem, het amandelmeel, de kaneel, het bakpoeder en het zout – in een kom door elkaar.

4. Giet de dadels af en gebruik de keukenmachine om de dadels klein te krijgen. Voeg dan vervolgens de wortel en de banaan toe en draai tot een geheel. Voeg dan als laatste 1 voor 1 de eieren toe.

5. Schep vervolgens de droge mix door de natte mix en roer goed door. Giet het beslag in de cakevorm en verdeel er de pompoenpitten en / of noten overheen.

6. Bak de cake in 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Ik snijd de cake na het afkoelen in plakjes en doe die plakjes met bakpapier ertussen in een bak die ik in de vriezer zet. ’s Morgens verwarm ik twee plakjes in de magnetron of in de grillpan. Ik doe er een eetlepel cashew- of amandelpasta overheen en serveer er vers fruit bij. Superlekker!

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen