Gekarameliseerde grapefruit uit All day breakfast

15 nov 2015 | Ontbijt

Dat ik helemaal blij ben met het nieuwe kookboek All day breakfast van TLT – The Little Things hebben jullie volgens mij inmiddels wel door. Ik kan er niets aan doen, ontbijten vind ik gewoon heerlijk. De meeste ontbijtjes zijn daarom voor mij geen verrassing meer, ik heb ze in de meeste gevallen al ergens gegeten of zelf gemaakt. Toch werd ik door sommige recepten in All day breakfast echt nog wel verrast, zoals door dit recept voor gekarameliseerde grapefruit.

Grapefruits doen me denken aan de logeerpartijen bij mijn opa en oma. Zij aten iedere ochtend een halve grapefruit – waarvan mijn opa zorgvuldig de partjes lossneed voor zichzelf en voor mijn oma – en een beschuitje met suiker. Ik kreeg precies hetzelfde als ik er kwam eten en ik vond het heerlijk. Vooral natuurlijk het beschuitje met suiker – wat wil je als kind nu nog meer? – maar ook de grapefruit kon ik steeds meer waarderen. Vooral ook omdat de suikerpot naast mijn bord bleef staan en ik suiker mocht toevoegen aan de grapefruit als ik ‘m te bitter vond.

Dit recept deed me meteen terugdenken aan die ochtenden aan de houten keukentafel met uizicht op de grote tuin vanuit het enorme raam in het houten huisje. Ik moest ze dus meteen maken. Het resultaat was lekker en verrassend en bijzonder genoeg om met jullie te delen. Enjoy!

Nieuwsgierig naar meer?
[bol_product_links block_id=”bol_5628ced9032b1_selected-products” products=”9200000045944833″ name=”All day breakfast – JoorKitchen” sub_id=”3″ link_color=”205599″ subtitle_color=”91BDFF” pricetype_color=”000000″ price_color=”526ECC” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”450″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Wat heb je nodig om dit heerlijk lichte ontbijt te maken voor 2 personen?

* 2 grapefruits, gehalveerd
* 4 eetlepels ruwe rietsuiker
* snuf grof zeezout

Hoe maak je deze gekarameliseerde grapefruits?

Zet je ovengrill aan.

Snijd het vruchtvlees van de grapefruits alvast wat los van de schil zodat je na het karameliseren de partjes er makkelijker uit krijgt. Dit werkt het best met een dun mesje met een kartelrandje. Pas we op dat je de schil niet kapotsnijdt.

Leg de helften van de grapefruit een paar minuten met de snijzijde naar beneden op een stukje keukenpapier, zo droogt deze zijde wat uit waardoor het karameliseren beter gaat. Leg de helften grapefruit vervolgens met de snijzijde naar boven in een ovenschaal.

Bestrooi alle helften met 1 eetlepel ruwe rietsuiker. Zorg dat de suiker goed verdeeld is over de grapefruit. Strooi ook een snuf grof zeezout over iedere helft. Zet de ovenschaal dan onder de grill.

Check na 5 minuten of het niet te hard gaat. Zo niet, wacht dan nog 3 minuten totdat de grapefruit mooi gekarameliseerd is. Even laten afkoelen en opeten.

DSC_6993DSC_7006

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen