Overnight oats

4 jan 2020 | Ontbijt

’s Morgens drink ik smoothies, eet ik een simpele boterham met Nutella en in de weekenden wil ik nog wel eens uitpakken met een wat luxer ontbijt. Overnight oats heb ik eigenlijk tot nu toe altijd gemeden. Havermout doet me denken aan de ochtendpap die ik kreeg toen ik jong was. Zo’n bord vol grijze massa, waar kraak noch smaak aan zat.

Gelukkig voor mij is havermout tegenwoordig helemaal in. Je vindt het overal. Niet lang geleden at ik bij KeK in Delft overnight oats als ontbijt en dat beviel me wel. En in dit ontbijtje zagen de overnight oats er helemaal niet zo slecht uit (kijk maar!). Dat inspireerde me om zelf toch eens overnight oats te maken. Ik gebruikte daarvoor het recept van Jools Oliver – jep, de vrouw van – als inspiratie. Ik was positief verbaasd na het eten van dit ontbijtje. Het smaakte net zo lekker als het ontbijt bij KeK en het kostte eigenlijk weinig moeite om het te maken.

Het enige ‘lastige’ aan dit recept is dat je er de avond van tevoren aan moet denken om dit ontbijt te maken. Voordeel is wel, dat je met onderstaand recept voor meerdere dagen tegelijk een ontbijt kunt maken. Mijn ervaring is dat overnight oats – zeker als je het gehele ontbijtje al opmaakt en voorbereidt – tot drie dagen lekker blijven en je er dus drie ochtenden van kunt genieten. Enjoy!

overnight oats

Wat heb je nodig voor overnight oats voor 4 ontbijtjes?

  • 100 gram havermout
  • 1 appel
  • 300 ml (amandel)melk (ik gebruikte rijst-kokosmelk)
  • 1 handje rozijnen, geweld
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 2 tl kaneel
  • 200 ml (kokos)yoghurt
  • honing naar behoefte
  • vers fruit

overnight oats

Hoe maak je dit lekkere ontbijtje?

1. Doe de havermout in een schaal en rasp de appel erboven. Meng door elkaar. Meng daar vervolgens de gewelde rozijnen en het chiazaad doorheen en strooi de kaneel eroverheen.

2. Schenk de melk over de havermoutmix en roer even kort door. Zet de schaal dan afgedekt in de koelkast en laat minimaal een uur of 5 rusten (langer mag natuurlijk ook).

3. De volgende ochtend kun je je ontbijtjes gaan samenstellen. Ik deed dat in grote glazen, maar in bakjes kan dat natuurlijk ook. Doe in ieder glas of bakje 2 grote eetlepels overnight oats. Schenk een goede scheut yoghurt bovenop. Maak af met vers fruit.

Dek de bakjes of glazen die je die ochtend niet eet af en zet ze in de koelkast.

overnight oats

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen