Voor het ontbijt

Zelf granola maken

16 maart 2019

‘De man’ eet al jarenlang (lees: meer dan 20 jaar) hetzelfde als ontbijt. Ik kan dat niet. Meestal eet ik een paar weken ongeveer hetzelfde en dan switch ik weer naar iets anders. Zo eet ik op dit moment het liefst twee simpele bruine boterhammen, had ik ooit een periode waarin ik alleen brood met ontbijtkoek at en heb ik ook een heel lange periode niet ontbeten. Maar ik heb ook periodes waarin ik de dag zo gezond mogelijk wil starten: met Teff en fruit, met een smoothie of met granola. Een ontbijt moet voor mij vooral snel en vullend zijn, ik wil er de hele ochtend op vooruitkomen. Als je, zoals ik, voor de klas staat, heb je soms weinig tijd om iets tussendoor te eten.

Laatst maakte ik weer eens granola. Dit ontbijtgranen koop ik eigenlijk nauwelijks meer in de supermarkt, vooral niet omdat er in de meeste ontbijtgranen uit de supermarkt ontzettend veel geraffineerde suikers zitten. Ontbijtgranen kun je echter wat mij betreft prima zonder dat soort suikers eten. Ik mis die toevoeging in ieder geval niet als ik granola zelf maak.

Als ik granola maak, kijk ik meestal naar wat er nog in mijn voorraadkast staat en ‘smijt’ ik alles wat me lekker lijkt bij elkaar. Deze keer heb ik iets beter opgelet wat ik deed, zodat ik het recept met jullie kan delen. Enjoy!

zelf granola maken

Wat heb je nodig voor een kleine weckpot vol zelfgemaakte granola?

 • 100 gram spelt- of havervlokken
 • 50 gram rozijnen
 • 75 gram pindakaas (ik gebruikte de suikerloze variant van Zonnatura)
 • 1 1/2 theelepel kaneel of koekkruiden
 • 3 eetlepels honing
 • 2 eetlepels kokosolie, gesmolten (kun je vervangen door boter)
 • 50 gram gehakte noten (ik gebruikte amandelen)
 • eventueel een 1/2 theelepel amandel- of vanille-extract

zelf granola makenzelf granola maken

Hoe maak je deze lekkere granola?

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

3. Meng nu alle ingrediënten in een kom. Spreid de mix uit op de bakplaat. Bak in 15 minuten in de oven. Blijf de laatste minuten in de buurt van de oven, de laatste paar minuten kan het ineens heel snel gaan met de granola. Laat daarna afkoelen. Kom er niet aan!

4. Als de mix is afgekoeld, kun je ‘m breken. Ik doe dat altijd door met een houten pollepel zachtjes op de mix te slaan.

Berg de mix op in een luchtdichte trommel of, zoals ik, in een weckpot. Lekker met amandelmelk, dikke kwark en fruit van het seizoen.

Let op: dit is best een zachte granola. Ik vind dat – ter afwisseling – best lekker. Wil je liever een echt crunchy granola? Laat dan de pindakaas achterwege en vervang deze door bijvoorbeeld een handje pompoenpitten of wat meer noten.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Natalia Bos 11 juni 2015 at 11:53 am

  Zooo leker!! Ik maak er altijd met noten en cranberries))

  • Reply JoorKitchen 12 juni 2015 at 4:43 am

   Oeh, dat klinkt ook lekker 🙂

 • Reply Roelien 2 augustus 2015 at 5:02 pm

  Bij mij is hij niet echt crunchy geworden (ondanks dat ik de pindakaas achterwege liet). Hoe kan dat komen, denk je? Langer in de oven de volgende keer? Meer honing of kokosnootolie?

  • Reply JoorKitchen 3 augustus 2015 at 6:07 am

   Granola wordt vooral crunchy(er) van suikers of olie. Je kunt dus inderdaad meer olie of honing toevoegen. Ik zou de olie of honing dan over de granola gieten voordat je deze in de oven doet. Op die manier krijg je een krokant(er) bovenlaagje. Mijn ervaring is trouwens dat dit beter lukt met gewone olie of honing dan met kokosolie. De beste manier is voor het bakken suiker over de granola strooien, maar ja dan wordt het meteen een stuk minder gezond 🙂

  Leave a Reply