JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Tags
aardappel appel avocado bakken borrel brood cake chocola delft diner ei foodie fruit gezond groente groenten hotspot hotspots italiaans kaas karamel kerst kerstmis kip koek lunch man mexicaans ontbijt oven pannenkoeken pasta recept rijst soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
4K
2K
4K
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
granola maken
  • Ontbijt

Zelf granola maken

Total
74
Shares
6
0
68
0
0

‘De man’ eet al jarenlang (lees: meer dan 20 jaar) hetzelfde als ontbijt. Ik kan dat niet. Meestal eet ik een paar weken ongeveer hetzelfde en dan switch ik weer naar iets anders. Zo eet ik op dit moment het liefst twee simpele bruine boterhammen, had ik ooit een periode waarin ik alleen brood met ontbijtkoek at en heb ik ook een heel lange periode niet ontbeten. Maar ik heb ook periodes waarin ik de dag zo gezond mogelijk wil starten: met granola en fruit, met een smoothie of met granola. Een ontbijt moet voor mij vooral snel en vullend zijn, ik wil er de hele ochtend op vooruitkomen.

Laatst maakte ik weer eens granola. Dit ontbijtgranen koop ik eigenlijk nauwelijks meer in de supermarkt, vooral niet omdat er in de meeste ontbijtgranen uit de supermarkt ontzettend veel geraffineerde suikers zitten. Ontbijtgranen kun je echter wat mij betreft prima zonder dat soort suikers eten. Ik mis die toevoeging in ieder geval niet als ik granola zelf maak.

Als ik granola maak, kijk ik meestal naar wat er nog in mijn voorraadkast staat en ‘smijt’ ik alles wat me lekker lijkt bij elkaar. Deze keer heb ik iets beter opgelet wat ik deed, zodat ik het recept met jullie kan delen. Enjoy!

granola maken

Wat heb je nodig voor een kleine weckpot vol zelfgemaakte granola?

  • 100 gram spelt- of havervlokken
  • 50 gram rozijnen
  • 75 gram pindakaas (ik gebruikte de suikerloze variant van Zonnatura)
  • 1 1/2 theelepel kaneel of koekkruiden
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels kokosolie, gesmolten (kun je vervangen door boter)
  • 50 gram gehakte noten (ik gebruikte amandelen)
  • eventueel een 1/2 theelepel amandel- of vanille-extract

granola makengranola maken

Hoe maak je deze lekkere granola?

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

3. Meng nu alle ingrediënten in een kom. Spreid de mix uit op de bakplaat. Bak in 15 minuten in de oven. Blijf de laatste minuten in de buurt van de oven, de laatste paar minuten kan het ineens heel snel gaan met de granola. Laat daarna afkoelen. Kom er niet aan!

4. Als de mix is afgekoeld, kun je ‘m breken. Ik doe dat altijd door met een houten pollepel zachtjes op de mix te slaan.

Berg de mix op in een luchtdichte trommel of, zoals ik, in een weckpot. Lekker met amandelmelk, dikke kwark en fruit van het seizoen.

Let op: dit is best een zachte granola. Ik vind dat – ter afwisseling – best lekker. Wil je liever een echt crunchy granola? Laat dan de pindakaas achterwege en vervang deze door bijvoorbeeld een handje pompoenpitten of wat meer noten.

granola

6
0
68
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • granola
  • ontbijt
  • spelt
Vorige artikel
mug cake met havermout
  • Ontbijt

Mug cake met havermout

Lees verder
Volgende artikel
causa limeña
  • Avondeten
  • Feestdagen
  • Lunch

Swiepswoepswap: causa limeña met een twist

Lees verder
Ook heel lekker
Speltwafels met spinazie, pesto en gerookte zalm
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Ontbijt

Speltwafels met spinazie, pesto en gerookte zalm

snelle lunch met geroosterde druiven
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Ontbijt
  • Vegetarisch

Snelle lunch met geroosterde druiven

Broodjes met spinazie, ei en ui1
Lees verder
  • Lunch
  • Ontbijt
  • Vegetarisch

Broodjes met spinazie, ei en ui (en knoflookyoghurt)

Smoothiebowl met avocado en cacao1
Lees verder
  • Lunch
  • Ontbijt
  • Vegan

Smoothiebowl met avocado en cacao

Groentesandwich met 'Green-godess'-spread3
Lees verder
  • Lunch
  • Ontbijt
  • Vegan
  • Vegetarisch

Groentesandwich met ‘Green-godess’-spread

Eggs Benedict3
Lees verder
  • Feestdagen
  • Lunch
  • Ontbijt

Makkelijke Eggs Benedict op croissant

ontbijtplank voor de feesrdagen
Lees verder
  • Feestdagen
  • Lunch
  • Ontbijt

Ontbijtplank voor de feestdagen

Babka met aardbeienjam en chocoladepasta 2
Lees verder
  • Feestdagen
  • Lunch
  • Ontbijt
  • Zoet

Babka met aardbeienjam en chocoladepasta

4 reacties
  1. Natalia Bos schreef:
    11 juni 2015 om 11:53 am

    Zooo leker!! Ik maak er altijd met noten en cranberries))

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      12 juni 2015 om 4:43 am

      Oeh, dat klinkt ook lekker 🙂

      Beantwoorden
  2. Roelien schreef:
    2 augustus 2015 om 5:02 pm

    Bij mij is hij niet echt crunchy geworden (ondanks dat ik de pindakaas achterwege liet). Hoe kan dat komen, denk je? Langer in de oven de volgende keer? Meer honing of kokosnootolie?

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      3 augustus 2015 om 6:07 am

      Granola wordt vooral crunchy(er) van suikers of olie. Je kunt dus inderdaad meer olie of honing toevoegen. Ik zou de olie of honing dan over de granola gieten voordat je deze in de oven doet. Op die manier krijg je een krokant(er) bovenlaagje. Mijn ervaring is trouwens dat dit beter lukt met gewone olie of honing dan met kokosolie. De beste manier is voor het bakken suiker over de granola strooien, maar ja dan wordt het meteen een stuk minder gezond 🙂

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JE BOEKT EEN FOTOGRAAF EN JE KRIJGT.... 74 10
MIJN MISSIE: NIET AFKNAPPEN 🙌⁠ 113 10
JE BENT ZELF EEN GROTE KOEK 😃 (recept in caption)⁠ 136 13
HUILEND NAAR HUIS 🙃⁠ 227 9
MUST TRY (ook als je geen fan bent van aubergine 💜)⁠ 114 6
DE MEEST GESTELDE VRAAG in mijn DM is: wat voor X gebruik je? 57 10
JoorKitchen
Foodcontent, -fotografie en receptontwikkeling

Input your search keywords and press Enter.