JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Tags
aardappel appel avocado bakken borrel brood cake chocola delft diner ei foodie fruit gezond groente groenten hotspot hotspots italiaans kaas karamel kerst kerstmis kip koek lunch man mexicaans ontbijt oven pannenkoeken pasta recept rijst soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
4K
2K
4K
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Total
4
Shares
1
0
3
0
0

Rijst koken kan iedereen. Ik maak het liefst rijst bij oosterse gerechten. Tot een tijd terug kookte ik de rijst, zoals zoveel mensen, in een pan met veel water. Inmiddels heb ik wat andere manieren van rijst koken ontdekt en die bevallen me heel erg. Ik deel ze graag met jullie en ik ben ook erg benieuwd of jullie zelf rijstkooktips hebben. Enjoy!

1. Tips om rijst te koken

Een van de beste tips die ik ooit kreeg, was de volgende: gebruik twee keer zoveel water als de hoeveelheid rijst die je gebruikt. Dat betekent: als je een kopje rijst wilt koken, gebruik je twee kopjes water om die hoeveelheid rijst in te koken. Of: als je bijvoorbeeld 200 gram rijst wil koken, gebruik je 400 ml water. De verhouding is dus altijd 1:2. Als je deze verhouding aanhoudt, kookt de rijst fluffy droog en hoef je ‘m niet af te gieten. Wij kijken wel altijd op het einde van de kooktijd of er niet nog een klein beetje water bijgevoegd moet worden.

Rijst koken

Natuurlijk houd je bij het koken van de rijst de tijd aan die op de verpakking staat. Maar, proef de laatste minuten altijd even. Het kan zijn dat de rijst al iets eerder klaar is, of juist nog wat langer nodig heeft na de beschreven kooktijd. Je smaakpapillen zijn je belangrijkste graadmeter: is de rijst zacht, fluffy en vol van smaak, dan kun je gerust de kooktijd verkorten. Proef dus steeds!

Laat na het koken de rijst een minuut of 5 staan met de deksel van de pan. Op die manier droogt de rijst nog iets meer op en wordt ‘ie extra fluffy. Wij versnelden dit proces nog iets meer door met een pollepel gaten te maken in de rijst. We weten niet of dit echt helpt, maar het staat leuk 🙂

Rijst koken

2. Kruiden toevoegen aan rijst

Een goede manier om een heerlijke smaak aan je rijst te krijgen, is door tijdens het koken smaakmakers toe te voegen. Bijvoorbeeld kruiden, die je in een los theezakje doet en tijdens het koken bij de rijst mee laat koken. Wij gebruiken vaak kruiden als kardemom, anijs, kaneel, laurierblad, zwarte-peperkorrels en kruidnagel, in wisselende samenstellingen. Ook erg lekker is om een (ingemaakte) citroen of stukjes gember mee te laten koken. De rijst wordt daar heel fris van. Ook groene, harde kruiden als rozemarijn en tijm kun je in een theezakje laten meekoken. En vergeet bouillonblokjes niet, die geven ook snel een lekkere smaak aan de rijst.

Voor het opdienen haal je het theezakje uit de rijst. Hetzelfde geldt voor de citroen.

Kruidenmix rijst koken

3. Niet koken in water, maar in kokosmelk

Een van de lekkerste manieren om rijst te koken, vind ik rijst koken in kokosmelk. In kokosmelk gekookte rijst is vooral erg lekker bij oosterse gerechten waarbij je de rijst verder niet verwerkt in een gerecht maar er los bij serveert. De verhouding bij deze kookwijze is iets anders dan hierboven: gebruik per persoon 75 ml water en 100 ml kokosmelk. Wij houden ongeveer 85 gram rijst per persoon aan. Kook je dus rijst voor 4 personen, dan gebruik je 340 gram rijst, 300 ml water en 400 ml kokosmelk. Ook als je kookt in kokosmelk en water kun je kruiden of andere toevoegingen mee laten koken. Maak bijvoorbeeld een echte oosterse rijst door een rood pepertje, een stukje gember en kardemompeultjes mee te koken.

1
0
3
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • koken
  • rijst
  • weten
Vorige artikel
Jerk chicken
  • Avondeten

Gastblog ‘de man’: jerk chicken met barbecuesaus

Lees verder
Volgende artikel
Ferrero Rocher
  • Zoet

Ferrero Rochers zelf maken

Lees verder
Ook heel lekker
vegetarische jus
Lees verder
  • Avondeten
  • Feestdagen
  • Tips & tricks

Vegetarische jus

zelf ricotta maken
Lees verder
  • Tips & tricks

Zelf ricotta maken

Lees verder
  • Tips & tricks

Karamelsaus maken

Lees verder
  • Tips & tricks

Zelf paneermeel (panko) maken

2 reacties
  1. Anja schreef:
    3 maart 2019 om 7:45 pm

    Wat ik zelf lekker vind: beetje olie in de rijst pan, uitje zachtjes fruiten. Na 2 minuutjes versgemalen peper, koriander poeder en gerookte paprikapoeder erbij. Even smaken uit laten komen. Droge rijst erbij en minuutje goed meebakken. Dan water met bouillonblokje en de rijst op de gebruikelijke manier koken.

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      3 maart 2019 om 8:39 pm

      Oh dat klinkt ook superlekker! Ik kook de rijst ook wel eens in een kokosmelk-watercombinatie, ook superlekker 😀 Thanks voor de tip!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gewoon zomaar, omdat ik blij (en zen) word van deze vibe 🤗 66 13
ALS JE DOET WAT JE DEED....⁠ 91 8
WAAROM JE ALTIJD JE HOOFD MOET SHOWEN⁠ 126 8
HELP! HORECA GEZOCHT 😍⁠ 98 15
KNOFLOOK-HONINGBAGELS MET EI 🙌⁠ 127 21
JE BOEKT EEN FOTOGRAAF EN JE KRIJGT.... 82 10
JoorKitchen
Foodcontent, -fotografie en receptontwikkeling

Input your search keywords and press Enter.