Karamelsaus maken

24 okt 2015 | Tips & tricks

Ik was altijd wat huiverig voor het maken van karamel. Lang geleden moest ik wel eens een pannetje weggooien omdat ik had geprobeerd om karamel te maken en dat jammerlijk mislukte. Pannetje zwart, huis totaal vol rook en overal een aangebrande geur. Geen pretje. Maar! Ik ontdekte laatst dat karamelsaus helemaal niet zo moeilijk te maken is. Misschien is het nog wel makkelijker te maken dan karamel, alhoewel de basis hetzelfde is. Probeer maar eens! Laat je me weten of het gelukt is? Enjoy!

Wat heb je nodig voor een flinke hoeveelheid van deze heerlijke karamelsaus?

* 75 gram suiker
* 1 1/2 eetlepel water
* 150 ml slagroom
* 40 gram boter

Hoe maak je deze lekkere karamelsaus?

Ik maak karamelsaus altijd in een koekenpan met anti-aanbaklaag, dat werkt voor mij het beste. Een gewone pan met dikke bodem gebruiken kan ook.

Stap 1: doe de suiker in de droge koekenpan die je wel op de kleinste pit op het gasfornuis hebt staan, maar waar je nog niet het vuur onder hebt gezet. Roer de 1 1/2 eetlepel water door de suiker. Zorg dat alle suiker een beetje nattig is en dat de suiker goed verdeeld is over de pan.

Stap 2: zet het vuur middelhoog. Je mag nu bijna niets meer doen, zeker niet roeren! Je kunt wel de koekenpan af en toe rondschudden om de suiker goed over de pan te verdelen. De suiker gaat op een gegeven moment borrelen, dat is goed. Het ziet er misschien niet heel erg oké uit, maar zo hoort het.

DSC_7037

Stap 3: laat de suiker ongeveer 7 – 8 minuten op middelhoog vuur staan, zet eventueel het vuur lager als je het gevoel hebt dat het te snel gaat. Blijf er wel continu bij! Na ongeveer 7 minuten zie je dat de randen van de suiker donkerder gaan worden. Nu moet je goed opletten, de suiker gaat snel van bruin naar zwart. Is de suiker mooi bruin over 2/3 van de pan? Ga dan door naar stap 4.

Stap 4: zet het vuur laag en voeg de slagroom en de boter toe. Pas op! Dit spettert en sputtert, dus blijf er even vanaf. Na ongeveer 30 seconden kun je met een lepel de saus doorroeren.
* Een goede tip kreeg ik nog van Emile: om spetteren en sputteren zoveel mogelijk te voorkomen, warm je de slagroom voor het toevoegen wat op. Op die manier blijven de spetters en de bubbels tot een minimum beperkt. Dank voor je tip Emile!

DSC_7038

Stap 5: roer de saus goed door. Er kunnen kleine klompjes suiker / karamel in achter blijven. Roer deze voorzichtig weer door de saus, ze zullen langzaam verdwijnen. Laat de saus een tijdje doorborrelen totdat hij dikker wordt. Dan is je karamelsaus klaar!

DSC_7041

Stap 6: je kunt nu van alles en nog wat doen met de saus. Er bijvoorbeeld appelstukjes in opbakken en deze stukjes gebruiken voor over de yoghurt, erg lekker!

DSC_7042DSC_7053DSC_7044

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

7 Reacties

  1. Monique Scenkkan

    Goede recepten en duidelijke uitleg!
    En wie is Joor? De meisjesnaam van mijn overgrootmoeder was Joor, vandaar mijn vraag.

    • JoorKitchen

      Hi Monique, wat fijn om te horen, dank je wel! Ik ben Joor (http://www.joorkitchen.nl/category/over-joorkitchen/), maar Joor is een afkorting van mijn echte naam 🙂 Ik vind deze korte versie mooier, vandaar dat ik ‘m zo gebruik. Wat leuk om te horen dat je overgrootmoeder dezelfde naam had als ik 😀

Een reactie versturen