Appeltaart met een twist

6 okt 2019 | Zoet

Zondagmorgen. Vaders is met een vriend op fietsweekend. Voor de tweede dag op rij stuurt hij een foto van zijn tussen-het-fietsen-door-maaltje: koffie met appeltaart. Gisteren kon ik dat lekkers op de foto nog weerstaan, nu kijk ik ‘de man’ aan en we zeggen tegelijkertijd: ‘Ik wil ook een stuk appeltaart..’ Maar niet zomaar een appeltaart, ik heb zin in appeltaart met een twist.

En zo geschiedt. We rijden naar de supermarkt en halen, naast heel veel andere boodschappen natuurlijk, ingrediënten voor de appeltaart waar we zo’n zin in hebben. Ik besluit dat ik zin heb om te experimenteren. In mijn leven heb ik al heel wat appeltaart gegeten en er zijn wat mij betreft een aantal dingen belangrijk bij zo’n taart: de korst moet dik en knapperig zijn (en – jammie – naar boter smaken), de vulling mag niet te nat en te zoet zijn en er mag niet alleen appel in de appeltaart zitten. Ik hou van een beetje een bite in dit oh zo bekende gebak.

Het wordt dit recept: een dikke korst van boterdeeg en een vulling van appel en gezouten noten, met wat rozijnen en 4 mueslirepen als extraatje. Het wordt een succes, deze appeltaart met een twist. We eten ‘m terwijl ‘ie net uit de oven is en ’s avonds nemen we nog een stuk. Gewoon omdat het kan. Ik zou’m proberen als ik jullie was! En ik ben ook benieuwd wat jullie favo versie van deze taart is. Laat je ’t me weten in de comments? Enjoy!

appeltaart met een twist

Wat heb je nodig voor 1 lekkere appeltaart met een twist?

Voor de bodem

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram suiker
  • 200 gram boter op kamertemperatuur, in blokjes
  • 2 eieren

Voor de vulling

  • 8 jonagoldappels of groene appels
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 4 mueslirepen met chocolade
  • 1 handje gewelde rozijnen
  • 100 gram gemengde noten (liefst gezouten)

Nog meer nodig

  • springvorm 26cm
  • bakpapier
  • 1 ei
  • extra bloem
  • boter om in te vetten
  • wat citroen- of limoensap
  • paneermeel of panko

appeltaart met een twist

Hoe maak je deze heerlijke appeltaart?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Bekleed de bodem van een springvorm van 26 centimeter met bakpapier en vet de randen in met boter.

3. Mix in een keukenmachine de ingrediënten voor de bodem totdat je een mooi, licht kleverig deeg hebt.

4. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een mooie, grote plak die flink groter is dan je springvorm en overal ongeveer een kwart tot een halve centimeter dik. Leg de lap deeg in je springvorm en bekleed de bodem en de wanden met het deeg. Snijd het overtollige deeg weg, dat gebruik je later weer.

5. Schil de appels en snijd ze in ongeveer dezelfde grootte. Doe ze in een kom en besprenkel ze met wat citroen- of limoensap tegen het verkleuren.

6. Snijd de mueslirepen in grove stukken. Laat de noten heel.

En dan?

7. Voeg de kaneel en de suiker toe aan de appelstukjes en roer goed door.

8. Bestrooi nu de bodem van de appeltaart met ongeveer 3 eetlepels paneermeel of panko. Op die manier zorg je ervoor dat je bodem niet te nat wordt als straks de appelstukjes erin gaan.

9. Mix nu de noten-mueslimix door de appelstukjes en schep het geheel in de springvorm.

10. Maak van het overige deeg lange repen en leg deze over de vulling heen. Druk ze vast tegen de zijkanten. Haal nu de zijkanten los van de springvorm en vouw ze voorzichtig over de vulling heen.

11. Klop een ei los en bestrijk het deeg met het ei.

12. Zet de taart voor 60 minuten in de oven op een bakplaat net onder het midden van de oven. Kijk na 45 minuten of het deeg niet te donker wordt, je kunt eventueel wat aluminiumfolie over de bovenkant leggen.

Serveer de appeltaart met een twist in punten met wat slagroom of vanille-ijs. Snijd de taart als ‘ie nog warm is wel voorzichtig aan, hij kan flink kruimelen.

appeltaart met een twist

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

1 Reactie

  1. NS

    Hmmm. Mijn versie: ik vervang standaard in appel(taart)recepten de kaneel door eenzelfde hoeveelheid speculaaskruiden.

Een reactie versturen