Pavlova met sinaasappel, kaneel en maple syrup

22 dec 2022 | Dessert, Feestdagen, Zoet

Een spectaculair dessert, dat is deze pavlova met sinaasappel, kaneel en maple syrup absoluut! Ik was altijd een beetje huiverig om pavlova te maken, maar sinds ik dit recept van Francesca Kookt gebruikt voor pavlova lukken mijn pavlova’s altijd. Het enige wat je echt nodig hebt, is een fikse dosis geduld en dan kan er bijna niks misgaan 🙌

Mijn favoriete combinatie met pavlova is die met kaneel en maple syrup. Een aantal jaren geleden ontdekte ik deze combinatie toen ik dit recept voor Brenda Kookt ontwikkelde. Kaneel en maple syrup is sowieso een heerlijk warme combinatie en denk daar een van buiten knapperige en van binnen zachte pavlova bij en je hebt een match made in heaven 😍

Aantal: 1 pavlova

Tijd: 20 minuten plus 4 uur wachttijd

Pavlova met sinaasappel, kaneel en maple syrup1

Wat heb je nodig voor deze pavlova met sinaasappel, kaneel en maple syrup?

 • 3 sinaasappels
 • 4 eiwitten (ik gebruik het liefst deze eiwitten)
 • 250 gram suiker
 • snuf zout
 • 2 theelepels maizena
 • 1 theelepel wittewijnazijn
 • 100 ml slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 theelepel kaneel plus extra om te garneren
 • maple syrup ter garnering
pavlova

Hoe maak je deze pavlova?

 1. Start met het maken van de gedroogde sinaasappel. Dit kun je ruim van tevoren doen. Snijd hiervoor 2 sinaasappels in schijfjes en laat ze 90 minuten in een voorverwarmde oven op 100 graden uitdrogen. Haal ze daarna uit de oven en bewaar ze in een afgesloten bakje tot je ze gaat gebruiken (dit kan een dag van tevoren).
 2. Verwarm de oven voor op 140 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier een bord van ongeveer 20 cm doorsnede op (dat is meestal de grootte van een ontbijtbord). Teken met een pen een cirkel om het bord.
 3. Zorg dat de kom en spatel van je keukenmachine (en je handen!) helemaal vetvrij zijn. Ik sprenkel meestal een beetje citroensap over een keukenpapiertje en ga hier de hele kom door en over de spatel heen.

Aan de slag!

 1. Klop de eiwitten in de keukenmachine totdat ze lobbig worden. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe terwijl je de keukenmachine laat draaien. Laat draaien totdat je van het eiwit stijve pieken kunt maken. Zeef dan de maizena erboven en spatel dat erdoor. Voeg dan de wittewijnazijn toe en spatel dat er ook door.
 2. Schep het eiwitschuim binnen de cirkel op de bakplaat. Maak er met je spatel een mooie cirkel van en zorg dat de buitenranden hoger zijn dan het binnenste van de cirkel. Zo kun je er straks lekker wat slagroom op doen.
 3. Zet de bakplaat in de oven en draai meteen de temperatuur terug naar 120 graden. Bak de pavlova 90 minuten. Laat al die tijd de oven dicht! Zet de oven na 90 minuten uit en zet de deur op een kiertje (ik klem er altijd een pollepel tussen). Laat de pavlova minimaal 1 uur afkoelen. Haal daarna van de bakplaat en laat de pavlova nog extra drogen op een rek.
 4. Rasp de derde sinaasappel en pers ‘m uit.
 5. Klop de slagroom lobbig in de keukenmachine. Voeg de vanillesuiker, de sinaasappelrasp en het -sap toe plus de theelepel kaneel.
 6. Schep de slagroom vlak voor het serveren over de pavlova. Garneer met nog lekker wat kaneel en giet er maple syrup overheen. Garneer verder nog met de gedroogde sinaasappels. Serveer meteen.
Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen