Stoofpeertjes met meringue en karamelsaus

19 dec 2023 | Dessert, Feestdagen, Zoet

STOOFPEREN DIE IK WEL LUST 2.0⁠

Jaja, die stoofperenaversie van mij wordt inmiddels redelijk ongeloofwaardig als ik inmiddels een tweede recept heb waarin ik ze dus wél lekker vindt 😂 (het eerste recept van stoofpeertjes dat ik ook lekker vind, vind je hier op mijn site) Maar het is echt zo, de meeste stoofpeertjes vind ik om van te gruwelen, maar deze zijn dus echt heel erg lekker. Komt ook omdat ik ze combineer met meringue, karamelsaus van @chefcookie.nl en ze stoofde in een heerlijk kruidige substantie. En ja, mijn methode is een klein beetje onorthodox, maar worth a try!⁠

Ook maken? Dit toetje kun je prima een dag van tevoren maken, dus geen stress op de avond zelf!⁠

stoofpeertjes met meringue en karamelsaus
⁠

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 4 eiwitten
  • 300 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-essence⁠
  • 1 theelepel wittewijnazijn⁠
  • 1 theelepel maizena⁠
  • 4 stoofperen⁠
  • 50 gram boter⁠
  • 2 kaneelstokjes⁠
  • 4 anijssterren⁠
  • 3 kardemompeulen⁠
  • 250 ml frambozenazijn⁠
  • water⁠
  • 4 stoofperen⁠
  • 200 gram mascarpone⁠
  • karamelsaus van ChefCookie of een andere karamelsaus
stoofpeertjes met kaneel en anijs

Hoe maak je deze heerlijke stoofpeertjes met meringue?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Teken hier met behulp van een glas en een pen 8 cirkels van ongeveer 9 – 10 cm op. ⁠
  2. Klop de eiwitten stijf in een keukenmachine. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe tot je een glanzend geheel hebt en de eiwitten helemaal stijf zijn. Voeg dan ook de wittewijnazijn, vanille-essence en maizena toe ⁠en klop nog even door. Verdeel vervolgens het eiwit over de cirkels op de bakplaat.
  3. Doe de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur tot 150 graden. Bak de meringues 40 – 45 minuten in de oven en zet dan de oven uit. Laat nog minimaal 30 minuten in de oven staan. Haal ze er daarna uit en laat afkoelen. Je kunt ze twee tot drie dagen bewaren in een luchtdichte trommel.
  4. Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten.
  5. Verwarm de boter in een kookpan en laat smelten. Druk de anijssterren en kardemompeulen kapot met de achterkant van een lepel en voeg ze toe aan de pan, net als het kaneelstokje. Laat kort even pruttelen. Voeg dan de frambozenazijn toe en breng aan de kook.
  6. Zet de peren in de kookpan zodra de azijn kookt en zet dan het vuur laag. Voeg nog wat (kokend of warm) water toe totdat de peren ongeveer tot de helft onder water staan. Leg een deksel op de pan en laat de peren minimaal 30 minuten stoven. Langer mag ook, maar zorg dat ze niet tè zacht worden. (recept gaat verder onder afbeelding)

Hoe maak je dit heerlijke toetje met stoofpeertjes verder?

7. Leg op ieder bord een meringue. Verdeel hierover 2 eetlepels mascarpone en zet op elke meringue een stoofpeer. Giet hier de karamelsaus overheen en serveer deze heerlijke desserts meteen.

De meringues die je overhoudt, zijn ook heerlijk bij de thee of koffie!

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen