Snelle stoofpeertjes met koffiemascarpone

19 dec 2022 | Dessert, Feestdagen, Zoet

Er is een beroemde anekdote die ik graag vertel als ik vertel wat ik echt niet lekker vind om te eten. Toen ik 4 jaar oud was, mocht ik op een zaterdag mijn schoen zetten. Als 4-jarige was ik daar natuurlijk helemaal hyper van. Na het zingen en het klaarleggen van de wortels voor het paard van de Sint gingen we aan tafel. We aten stoofpeertjes. En als ik ergens een hekel aan had…. Ik weigerde ze dus op te eten. Mijn ouders werden op een gegeven moment een beetje moe van mijn gezeur en een van hen zei al zuchtend – en niet helemaal gemeend – ‘het is of je stoofpeertjes opeten en je schoenzetten of je stoofpeertjes niet opeten en niet je schoenzetten.’ Ik ben meteen van tafel opgestaan en heb mijn schoen teruggezet in het rek. Dan maar geen schoenzetten. Want die stoofpeertjes, bah! En sindsdien haat ik stoofpeertjes. En toch staan ze vandaag op het blog, in een versie voor mensen die geen zin hebben om lang op ze te moeten wachten. Snelle stoofpeertjes dus!

We hadden namelijk peren te veel besteld bij de supermarkt. Gewone Conferenceperen. En als je een beetje op Google rondzoekt, zul je zien dat veel mensen zullen zeggen dat je van die gewone peren geen stoofpeertjes kan maken. Wij waren benieuwd of dat toch mogelijk was. En wat bleek, dat is prima mogelijk. Toegegeven, de peren die voor stoofperen bedoeld zijn, nemen het vocht wellicht sneller op en er zullen vast nog meer voordelen aan zitten, maar ik vond deze versie ook meer dan geslaagd.

Huh? Ik vond de stoofpeertjes inderdaad lekker. Stond ik zelf ook van te kijken. Misschien kwam het door de andere bereidingswijze of door de glaze die we eroverheen goten. Of door de koffiemascarpone die ik erbij bedacht als saus, want die vond ik dus echt megalekker. In ieder geval heb ik hier een snelle versie van stoofpeertjes voor jullie die zelfs ik lekker vind. Grappig he!

stoofperen

Wat heb je nodig voor deze snelle stoofpeertjes voor 4 personen?

 • 2 kaneelstokjes
 • 2 steranijs
 • 6 kruidnagels
 • 5 hele peperkorrels
 • 2 kardemompods, geplet
 • 25 gram suiker
 • 5 dl port
 • 4 grote Conferenceperen
 • 1 theelepel maizena
 • 150 gram mascarpone
 • 3 – 4 theelepels koude espressokoffie
stoofperen kerst

Hoe maak je deze lekkere en makkelijke gestoofde peertjes?

1. Verwarm een middelgrote kookpan op middelhoog vuur. Verwarm hierin de kaneelstokjes, steranijs, kruidnagel, peperkorrels en kardemompods. Zo begint het al lekker te geuren.

2. Voeg dan de suiker en de port toe en zet het vuur laag.

3. Schil de peren, maar laat het steeltje zitten. Leg ze daarna in de port.

4. Breng de port lichtjes aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat met de deksel op de pan 45 minuten zachtjes stoven.

5. Draai de peren na 45 minuten om en laat ze nog een keer 45 minuten stoven.

6. Haal dan de stoofpeertjes uit de pan en giet de helft van de portsaus over in een steelpannetje. Klop de maizena los in wat warm water en voeg de maizena dan toe en breng de saus aan de kook. Laat dan tot ongeveer de helft inkoken.

7. Maak in de tussentijd de espressomascarpone door de mascarpone te mengen met de theelepels espresso. Voeg er ook een 1-2 theelepel(s) van de ingedikte portsaus aan toe.

Leg op ieder bord een peer en giet hier wat van de ingedikte saus overheen. Serveer met een lik koffiemascarpone.

stoofperen kerst
stoofperen kerst
Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

2 Reacties

 1. Ilona

  Die koffiemascarpone alleen al lijkt me heerlijk. Daar zou ik zo een bakje van weglepelen 😉

  • JoorKitchen

   Hahaha ik durf bijna niet toe te geven dat ik dat dus gedaan heb 😉

Een reactie versturen