Voor de zoetekauw

Appeltaart met een twist

26 juni 2016

Zondagmorgen. Vaders is met een vriend op fietsweekend. Voor de tweede dag op rij stuurt hij een foto van zijn tussen-het-fietsen-door-maaltje: koffie met appeltaart. Gisteren kon ik dat lekkers op de foto nog weerstaan, nu kijk ik ‘de man’ aan en we zeggen tegelijkertijd: ‘Ik wil ook een stuk appeltaart..’

En zo geschiedt. We rijden naar de supermarkt en halen, naast heel veel andere boodschappen natuurlijk, ingrediënten voor de appeltaart waar we zo’n zin in hebben. Ik besluit dat ik zin heb om te experimenteren. In mijn leven heb ik al heel wat appeltaart gegeten en er zijn wat mij betreft een aantal dingen belangrijk bij zo’n taart: de korst moet dik en knapperig zijn (en – jammie – naar boter smaken), de vulling mag niet te nat en te zoet zijn en er mag niet alleen appel in de appeltaart zitten. Ik hou van een beetje een bite in dit oh zo bekende gebak.

Het wordt dit recept: een dikke korst van boterdeeg en een vulling van appel en noten, met wat rozijnen en 2 mueslirepen als extraatje. Ik gebruik expres de keukenmachine voor de noten en de repen, want te veel bite mag mijn lievelingstaart ook weer niet hebben. Het wordt een succes, deze appeltaart met een twist. We eten ‘m terwijl ‘ie net uit de oven is en ‘s avonds nemen we nog een stuk. Gewoon omdat het kan. Ik zou’m proberen als ik jullie was! En ik ben ook benieuwd wat jullie favo versie van deze taart is. Laat je ‘t me weten in de comments? Enjoy!

Appeltaart JoorKitchen

Wat heb je nodig voor 1 lekkere appeltaart met een twist?

Voor de bodem

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram suiker
  • 200 gram boter op kamertemperatuur, in blokjes
  • 2 eieren

Voor de vulling

  • 7 jonagoldappelen
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 2 mueslirepen met chocolade
  • 1 handje gewelde rozijnen
  • 1 handje gezouten amandelen
  • 1 handje hazelnoten
  • 1 handje pecannoten

Nog meer nodig

  • springvorm 26cm
  • bakpapier
  • 1 ei
  • extra bloem
  • boter om in te vetten
  • wat citroen- of limoensap
  • paneermeel of panko

Appeltaart JoorKitchen

Hoe maak je deze heerlijke appeltaart?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Bekleed de bodem van een springvorm van 26 centimeter met bakpapier en vet de randen in met boter.

3. Mix in een keukenmachine de ingrediënten voor de bodem totdat je een mooi, licht kleverig deeg hebt.

4. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een mooie, grote plak die flink groter is dan je springvorm en overal ongeveer een kwart tot een halve centimeter dik. Leg de lap deeg in je springvorm en bekleed de bodem en de wanden met het deeg. Snijd het overtollige deeg weg, dat gebruik je later weer.

5. Schil de appels en snijd ze in ongeveer dezelfde grootte. Doe ze in een kom en besprenkel ze met wat citroen- of limoensap tegen het verkleuren.

6. Doe de noten en de mueslirepen in de keukenmachine en pulseer de machine een aantal keer. Zorg dat je een mix krijgt van kleine en grotere stukken, dat is het lekkerst.

7. Voeg de kaneel en de suiker toe aan de appelstukjes en roer goed door.

8. Bestrooi nu de bodem van de appeltaart met ongeveer 3 eetlepels paneermeel of panko. Op die manier zorg je ervoor dat je bodem niet te nat wordt als straks de appelstukjes erin gaan.

9. Mix nu de noten-mueslimix door de appelstukjes en schep het geheel in de springvorm.

10. Maak van het overige deeg lange repen en leg deze over de vulling heen. Druk ze vast tegen de zijkanten. Haal nu de zijkanten los van de springvorm en vouw ze voorzichtig over de vulling heen.

11. Klop een ei los en bestrijk het deeg met het ei.

12. Zet de taart voor 60 minuten in de oven op een bakplaat net onder het midden van de oven. Kijk na 45 minuten of het deeg niet te donker wordt, je kunt eventueel wat aluminiumfolie over de bovenkant leggen.

Serveer de appeltaart in punten met wat slagroom of vanille-ijs. Snijd de taart als ‘ie nog warm is wel voorzichtig aan, hij kan flink kruimelen.

Appeltaart JoorKitchen

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply NS 1 juli 2016 at 8:54 am

    Hmmm. Mijn versie: ik vervang standaard in appel(taart)recepten de kaneel door eenzelfde hoeveelheid speculaaskruiden.

  • Leave a Reply