JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Tags
aardappel appel avocado bakken borrel brood cake chocola delft diner ei foodie fruit gezond groente groenten hotspot hotspots italiaans kaas karamel kerst kerstmis kip koek lunch man mexicaans ontbijt oven pannenkoeken pasta recept rijst soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
4K
2K
4K
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
appeltaart met een twist
  • Zoet

Appeltaart met een twist

Total
38
Shares
19
0
19
0
0

Zondagmorgen. Vaders is met een vriend op fietsweekend. Voor de tweede dag op rij stuurt hij een foto van zijn tussen-het-fietsen-door-maaltje: koffie met appeltaart. Gisteren kon ik dat lekkers op de foto nog weerstaan, nu kijk ik ‘de man’ aan en we zeggen tegelijkertijd: ‘Ik wil ook een stuk appeltaart..’ Maar niet zomaar een appeltaart, ik heb zin in appeltaart met een twist.

En zo geschiedt. We rijden naar de supermarkt en halen, naast heel veel andere boodschappen natuurlijk, ingrediënten voor de appeltaart waar we zo’n zin in hebben. Ik besluit dat ik zin heb om te experimenteren. In mijn leven heb ik al heel wat appeltaart gegeten en er zijn wat mij betreft een aantal dingen belangrijk bij zo’n taart: de korst moet dik en knapperig zijn (en – jammie – naar boter smaken), de vulling mag niet te nat en te zoet zijn en er mag niet alleen appel in de appeltaart zitten. Ik hou van een beetje een bite in dit oh zo bekende gebak.

Het wordt dit recept: een dikke korst van boterdeeg en een vulling van appel en gezouten noten, met wat rozijnen en 4 mueslirepen als extraatje. Het wordt een succes, deze appeltaart met een twist. We eten ‘m terwijl ‘ie net uit de oven is en ‘s avonds nemen we nog een stuk. Gewoon omdat het kan. Ik zou’m proberen als ik jullie was! En ik ben ook benieuwd wat jullie favo versie van deze taart is. Laat je ‘t me weten in de comments? Enjoy!

appeltaart met een twist

Wat heb je nodig voor 1 lekkere appeltaart met een twist?

Voor de bodem

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram suiker
  • 200 gram boter op kamertemperatuur, in blokjes
  • 2 eieren

Voor de vulling

  • 8 jonagoldappels of groene appels
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 4 mueslirepen met chocolade
  • 1 handje gewelde rozijnen
  • 100 gram gemengde noten (liefst gezouten)

Nog meer nodig

  • springvorm 26cm
  • bakpapier
  • 1 ei
  • extra bloem
  • boter om in te vetten
  • wat citroen- of limoensap
  • paneermeel of panko

appeltaart met een twist

Hoe maak je deze heerlijke appeltaart?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Bekleed de bodem van een springvorm van 26 centimeter met bakpapier en vet de randen in met boter.

3. Mix in een keukenmachine de ingrediënten voor de bodem totdat je een mooi, licht kleverig deeg hebt.

4. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een mooie, grote plak die flink groter is dan je springvorm en overal ongeveer een kwart tot een halve centimeter dik. Leg de lap deeg in je springvorm en bekleed de bodem en de wanden met het deeg. Snijd het overtollige deeg weg, dat gebruik je later weer.

5. Schil de appels en snijd ze in ongeveer dezelfde grootte. Doe ze in een kom en besprenkel ze met wat citroen- of limoensap tegen het verkleuren.

6. Snijd de mueslirepen in grove stukken. Laat de noten heel.

En dan?

7. Voeg de kaneel en de suiker toe aan de appelstukjes en roer goed door.

8. Bestrooi nu de bodem van de appeltaart met ongeveer 3 eetlepels paneermeel of panko. Op die manier zorg je ervoor dat je bodem niet te nat wordt als straks de appelstukjes erin gaan.

9. Mix nu de noten-mueslimix door de appelstukjes en schep het geheel in de springvorm.

10. Maak van het overige deeg lange repen en leg deze over de vulling heen. Druk ze vast tegen de zijkanten. Haal nu de zijkanten los van de springvorm en vouw ze voorzichtig over de vulling heen.

11. Klop een ei los en bestrijk het deeg met het ei.

12. Zet de taart voor 60 minuten in de oven op een bakplaat net onder het midden van de oven. Kijk na 45 minuten of het deeg niet te donker wordt, je kunt eventueel wat aluminiumfolie over de bovenkant leggen.

Serveer de appeltaart met een twist in punten met wat slagroom of vanille-ijs. Snijd de taart als ‘ie nog warm is wel voorzichtig aan, hij kan flink kruimelen.

appeltaart met een twist

19
0
19
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • appel
  • bakken
  • taart
  • zoet
Vorige artikel
makkelijke lasagne
  • Avondeten
  • Vegetarisch

Makkelijke lasagne

Lees verder
Volgende artikel
Vijgentaart met ui en geitenkaas
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Vijgentaart met ui en geitenkaas

Lees verder
Ook heel lekker
Lees verder
  • Ontbijt
  • Zoet

Cinnamon pancakes

Pavlova met sinaasappel, kaneel en maple syrup1
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Pavlova met sinaasappel, kaneel en maple syrup

stoofperen
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Snelle stoofpeertjes met koffiemascarpone

makkelijk banoffeetaartje
Lees verder
  • Feestdagen
  • Zoet

Makkelijk banoffeetaartje

bosbessencake1
Lees verder
  • Vegan
  • Zoet

Bosbessencake

speltkoeken1
Lees verder
  • Zoet

Speltkoeken met chocola

Cake met oliebollen en pretzels
Lees verder
  • Feestdagen
  • Zoet

Cake met oliebollen en pretzels

Snelle chocolademousse met Amarula1
Lees verder
  • Feestdagen
  • Zoet

Snelle chocolademousse met Amarula

1 reactie
  1. NS schreef:
    1 juli 2016 om 8:54 am

    Hmmm. Mijn versie: ik vervang standaard in appel(taart)recepten de kaneel door eenzelfde hoeveelheid speculaaskruiden.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IK DOE MAAR WAT..⁠ 135 13
SNELLE SOBALUNCH 😍⁠ 73 3
OMDAT IK WEER veel te weinig van het werk gedeeld heb dat ik de afgelopen weken gemaakt heb, een foto van dit heerlijke ijs van @chefcookie ter compensatie 😍⁠ 110 8
ETEN MET JE DUIM 👍️ - DIT IS WAT GOEDE HORECAFOTOGRAFIE DOET #2⁠ 94 7
VOOR WIE DIT NODIG HEEFT⁠ 185 24
HOE KAN IK JE HELPEN?  112 18
JoorKitchen
Foodcontent, -fotografie en receptontwikkeling

Input your search keywords and press Enter.