Makkelijke rilette van makreel

22 mrt 2018 | Borrel, Lunch

De afgelopen maand deed ik weer eens mee aan een insidersactie. Deze keer de actie van Sandra van Leuke Recepten, in samenwerking met TUC’s. Je weet wel, die zoutjes waar je van blijft eten als je eenmaal begint. En die ik sinds mn 18e niet meer had gegeten. De uitdaging was om zo lekker mogelijke toppings te bedenken. Ik bedacht er drie en deze makkelijke rilette van makreel was de lekkerste.

Afgelopen weekend aten ‘de man’ en ik bij Fruits de Mer in Voorburg, over die ervaring zet ik binnenkort nog wat op het blog. Als voorafje kregen we er brood met een superlekkere rilette van makreel. We ontfutselden de kok de ingrediënten zodat we deze topping thuis na konden maken. En zo werd 1 en 1 heel makkelijk 2: we bedachten een easy versie van de rilette (zonder eendenvet en dat soort zaken) en maakten de versie uit het restaurant na. Oke, heel officieel zou je dit geen rilette mogen noemen, maar we doen het lekker toch. Dit is de zeer easy variant van een rilette, maar hij is net zo lekker. Probeer maar, you won’t be sorry!

rilette van makreel

Wat heb je nodig voor deze rilette van makreel?

  • 150 gram gerookte makreel
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1-2 theelepels citroensap
  • 1-2 theelepels citroenrasp
  • 5 stengels bieslook
  • peper en zout

Rilette van makreel

Hoe maak je deze lekkere topping voor toast?

1. Pers de knoflookteentjes en de sjalot met behulp van een knoflookpers fijn.

2. Bak kort aan in een koekenpan. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij.

3. Haal daarna de tomatenmix uit de pan en doe in een bakje. Voeg de sambal, het citroensap toe en voeg peper en zout naar smaak toe. Gebruik vooral veel peper.

4. Roer de tomatenmix vervolgens door de makreel. Je kunt de makreel nog even lostrekken voordat je gaat mengen, dat hoeft niet.

5. Doe de rilette van makreel op toastjes en strooi een klein beetje citroenrasp en wat kleingesneden bieslook over de rilette.

Rilette van makreelrilette van makreel

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen