Zelf limoncello maken

14 jun 2015 | Borrel, Drankjes

Een van mijn favoriete sterke dranken is limoncello. Toen ‘de man’ en ik laatst aan het brainstormen waren over recepten voor op het blog en tegelijkertijd nadachten over een origineel cadeau voor op een bruiloftsfeest, kwamen we op het idee om zelf limoncello te maken. Zelf dit gele godendrankje maken is namelijk helemaal niet moeilijk. De enige moeilijkheid zit ‘m in het wachten tussendoor en in het veroveren van een halve liter pure alcohol. Dat laatste was voor ons niet zo moeilijk. In België, waar de man werkt, kun je bij sommige supermarkten gewoon pure alcohol kopen die ook nog eens een stuk goedkoper is dan hier in Nederland. In Nederland kun je deze alcohol wel krijgen, maar vaak alleen bij de betere slijterijen of via internet. Dus, wellicht is dit recept een mooi excuus voor jullie om een dagje Antwerpen te combineren met het kopen van een halve liter alcohol? Enjoy!

Wat heb je nodig om 1 liter limoncello te maken?

* 500 ml pure alcohol
* 6 biologische citroenen (het is belangrijk om bio-citroenen te namen aangezien je de schil helemaal gaat gebruiken)
* 500 ml water
* 350 gram suiker
* gesteriliseerde flessen om de limoncello in te doen

Hoe maak je deze heerlijke gele drank?

Begin ruim van tevoren. In totaal moet je minimaal 2 weken wachten voordat je de drank kunt drinken. Fase 1 bestaat uit het mengen van de alcohol met de citroen. Doe dit door de citroenen te ontdoen van hun schil en van die schil het witte gedeelte weg te snijden. Dit lukt het beste door met een dunschiller repen van de citroen af te schillen en vervolgens met een plat, flexibel en scherp mes de witte delen te verwijderen. Bij mij werkte het het best om de schil met de witte kant naar boven op het aanrecht te leggen en mijn mes plat, evenwijdig aan het aanrecht te houden. Bio-citroenen hebben een zachtere schil dan gewone citroenen, dus het snijdt makkelijker. Doe dit met de schil van alle 6 de citroenen. Voeg de alcohol en de citroenschillen samen in een luchtdichte en goed afsluitbare fles of weckpot. Wij voegden ook nog wat blaadjes munt toe, maar die hebben we na 2 dagen verwijderd omdat de drank te groen werd.

Zet de weckpot of fles nu weg voor minimaal 7 dagen op een koele, donkere plek (niet in de zon). Schud wel iedere dag even goed door.

Zelf limoncello makenZelf limoncello maken

Na 7 dagen kun je door naar fase 2. Zorg dat je voor deze fase gesteriliseerde flessen klaar hebt staan. Het steriliseren van flessen doe je door de flessen een half uur te weken in kokend water waarin 2 eetlepels soda zijn opgelost.

In deze fase los je de suiker op in 500 ml water. Je zeeft de alcohol (wij deden dat met een zeef en wat kapotgescheurde koffiefilters) en verwijdert zo de citroenschillen. Die heb je niet meer nodig. Vervolgens mix je het met de alcohol. Nu kun je de gesteriliseerde flessen vullen met deze pre-limoncello. Sluit deze flessen goed af en zet ze voor minimaal een week weg in de koelkast. Wij wachtten ongeveer 2 weken en hebben toen ons eerste glaasje gedronken.

Zelf limoncello maken

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

2 Reacties

Een reactie versturen