Aardappel anders: patatas bravas

9 sep 2021 | Avondeten, Borrel, Vegan, Vegetarisch

Tijd voor patatas bravas! Deze Spaanse lekkernij brengt me altijd terug naar een vakantie van een tijd geleden. Alweer een aantal jaar geleden waren ‘de man’ en ik in Barcelona. We zaten daar in de door toeristen iets minder bezochte buurt Sant Andreu in een waanzinnig mooi appartement. Het bleek een schot in de roos: vanuit deze plek bezochten we de toeristische plekken van Barcelona en eenmaal ’thuis’ kregen we iets mee van het echt Spaanse (stads)leven. Sant Andreu is een opkomende buurt in Barcelona, maar wordt nog niet voldoende bezocht om echt toeristisch genoemd te worden.

‘De man’ en ik aten er tot tweemaal toe in het plaatselijke restaurant, Versailles. Niemand praatte daar Engels, dus het menu werd ons – niet Spaanstaligen – met handen en voeten uitgelegd. Zo kwam het ook dat ‘de man’ bij het tweede diner ineens een varkenspoot op zijn bord had liggen, terwijl hij toch echt door de gebarentaal begrepen had dat hij een exclusief stukje varkenvlees op zijn bord zou krijgen. Exclusief was het zeker, vlees was het wat minder. Slechts enkele stukken waren echt eetbaar.

patatas bravas

We aten er veel lekkere dingen gedurende die (te korte) midweek, zoals de Pimientos de Padron, verse vis en natuurlijk tapas. De lekkerste tapas aten we weer bij Versailles in Sant Andreu. Gelukkig kenden we de namen van de meeste tapas in het Spaans, dus die hoefden we alleen maar op de kaart aan te wijzen.

De meest bekende tapa (denk ik)

De meest bekende tapa aten we er ook, de patatas bravas. Dit aardappelgerecht met (pittige) tomatensaus is sowieso een van mijn lievelingstapa. Gewoon, omdat ‘ie zo simpel is. En omdat je deze zo simpele tapa in oneindig veel variaties tegen kunt komen. De oorspronkelijke patatas bravas heeft bijvoorbeeld een basis van gefrituurde aardappelen, maar je komt ook de variant met gebakken of gekookte aardappelen tegen. En ook de saus heeft veel verschillende verschijningsvormen. De basis is echter altijd tomaten(saus), azijn en rode peper. Wij maakten onze eigen variant, op de meest simpele en toegankelijke wijze. En lekker was het, we waren weer even terug in Barcelona. Buen apetito!

patatas bravas

Wat heb je nodig om deze patatas bravas te maken voor 2 personen?

* 1 zakje voorgekookte en in partjes gesneden aardappels (wij gebruikten die met de schil er nog aan) – waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
* 1 blikje hele tomaten
* 2 eetlepels witte-wijnazijn
* 1 teentje knoflook
* halve chilipeper (of meer als je dat lekker vindt)
* 1 theelepel paprikapoeder
* peper en zout
* olie om in te bakken (wij gebruiken de redelijk smaakloze zonnebloem-, rijst- of lijnzaadolie)

strong>Hoe maak je deze Spaanse lekkernij?

1. Maak eerst de saus. Doe dit door de tomaten, de witte-wijnazijn, het teentje knoflook en de chilipeper (of de halve, als je niet van pittig houdt) met de paprikapoeder tot een saus te mixen in de keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout.

2. Verhit nu minimaal 1 cm olie in een koeken- of hapjespan. Deze methode gebruiken we meestal als ideale methode tussen bakken en frituren in. Meer olie gebruiken kan ook, let dan wel goed op dat de olie niet te heet wordt en niet gaat spatten. Bak de aardappelpartjes in de pan tot ze bruin en gaar zijn.

3. Doe ook de saus in een (andere!) pan en laat deze zachtjes warm worden en inkoken. De saus moet wat dikker worden.

4. Haal de partjes aardappel uit de pan als ze gaar en bruin zijn en laat ze eventueel uitlekken. Meng dan de saus door de aardappelpartjes en dien meteen op.

patatas bravas

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen