Aardappel anders: zelf gnocchi maken

27 jun 2015 | Avondeten

Een tijdje geleden zei ik nog dat ik liever gnocchi kocht dan zelf maakte, maar afgelopen weekend waagden ‘de man’ en ik ons toch aan het zelf maken van gnocchi. Niet in de laatste plaats omdat ik de afgelopen weken meedeed aan de Hüttenkäse- insidersclub van Chicks Love Food en ik daarvoor onder andere met aardappels en Hüttenkäse een gerecht moest bedenken. Aangezien gnocchi van aardappels gemaakt wordt en je van Hüttenkäse en blauwe kaas een heerlijk rijke saus kunt maken (daarover later meer in een nieuwe blogpost), moesten ‘de man’ en ik aan de bak. We staken onze handen uit onze mouwen en maakten gnocchi.

Voor het recept gebruikten we de betrouwbare aanwijzingen van Gennaro Cotaldo, de Italiaanse mentor van Jamie Oliver. Wij kijken graag zijn filmpjes op YouTube en hebben al meerdere van zijn (Italiaanse) recepten geprobeerd. Niet alleen is het erg grappig om naar hem te kijken, het is soms ook jaloersmakend om te zien in welke mooie omgevingen in Italië hij zijn potjes staat te koken.

Neem wel even de tijd voor het maken van gnocchi. Als je namelijk de tijd hebt, is dit een recept waar je heerlijk ontspannen van kunt worden. De repeterende handelingen en het zichtbare resultaat maken het maken van gnocchi bijna een zen-ervaring. Enjoy!

Wat heb je nodig voor gnocchi voor 3-4 personen?

* 500 gram gekookte en afgekoelde, kruimige aardappels
* 75 gram bloem, het liefst van het type ’00’ (in veel winkels wordt dit bloem verkocht als ‘pizzabloem’)
* 1 eidooier
* flinke snuf zout

Hoe maak je deze lekkere gnocchi?

Start met het pureren van de aardappels. Dat gaat het beste met een pureeknijper. Heb je die, net als wij, niet, gebruik dan een keukenmachine of – lekker ouderwets – een stamper om de aardappelen zo klein mogelijk te krijgen. Het voordeel van een pureeknijper is dat de aardappels heel geleidelijk klein worden gemaakt en de uiteindelijke mix heel fluffy wordt.

Mix, als de aardappelpuree klaar is, de eidooier, het zout en de bloem door de mix. Je krijgt een semi-stevig deeg. Rol dat deeg door een flinke hoeveelheid bloem, het plakt snel vast. Maak een rechthoekige bal (dat klinkt gek!) van het deeg en snijd steeds een plak af. Deel die plak in tweeën en rol ieder deel uit tot een langwerpige rol van ongeveer 1 cm dik. Snijd nu steeds stukjes van ongeveer 1,5 – 2 cm af. Doe dit met al het deeg.

Je kunt nu een paar dingen doen: de stukjes deeg kun je nu meteen koken of je kunt er met een vork nog een typerend gnocchi-figuurtje in maken. Dat laatste doe je door een vork met bolle kant naar beneden in je ene hand te pakken, de bolle kant rust op het werkblad. Pak nu met je andere steeds een stukje deeg en rol dat vanaf de bovenkant van de vork naar beneden. Druk niet te hard, het stukje deeg zal dan ‘omrollen’ en je krijgt een gekruld stukje deeg met de typerende inkepingen aan de buitenkant.

Let op: bewaar de gnocchi niet, zoals wij deden, op elkaar (zie foto). Voor je het weet, plakken de gnocchi aan elkaar en kun je weer opnieuw beginnen (aaarrrrgggh!). Zorg dus dat je de gnocchi in een enkelvoudige laag bewaart totdat je ze gaat koken.

Om de gnocchi te koken, zet je een flinke pan zacht kokend water op het vuur. Doe een snuf zout in het water om de gnocchi op smaak te brengen. Kook de gnocchi in badges. Wij deden ongeveer 10 stukjes per keer. Blijf bij de pan, de gnocchi is binnen 1 – 2 minuten klaar en komt bovendrijven. De gnocchi die boven komt drijven, kun je uit de pan halen met een schuimspaan en bewaren totdat je aan de verdere bewerking toe bent.

Wij aten de gnocchi deze keer met een saus van Hüttenkäse, gorgonzola en rucola. Maar dat recept krijg je een andere keer van me.

De zon schijnt zo mooi op de gnocchi

De zon schijnt zo mooi op de gnocchi

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen