Gastblog ‘de man’: Buikspek van de BBQ

24 jul 2019 | Avondeten

Laatst werd me tijdens een borrel gevraagd of ‘de man’ eigenlijk nog weleens kookt thuis. Fair enough, ik ben met alle recepten die ik per maand ontwikkel wel degene die het meest kookt inderdaad. En omdat hij doordeweeks doorgaans niet voor 7en thuis is, ben ik degene die dan achter het fornuis duikt en kookt. Begrijp me niet verkeerd: 9 van de 10 keer vind ik dat heerlijk (en de 10e keer bestellen we gewoon wat 😉 ). Maar ‘de man’ komt zo inderdaad weinig aan koken toe. Gelukkig heeft hij sinds kort de BBQ ontdekt en zo maakte hij laatst buikspek van de BBQ. En omdat het deze week echt BBQ-weer is, wilde ik jullie dat recept niet onthouden!

Het oorspronkelijke recept voor buikspek is trouwens een van de meest gelezen posts van dit blog. Best ambigu dus, als je ervan uitgaat dat dit vooral een vegetarisch blog is 😀 Maar goed, ik heb niet echt iets tegen vlees (ik lust het vooral niet, vandaar mijn niet-vleeseten), dus af en toe een vleesrecept op het blog moet kunnen. En deze topper hoort hier zeker thuis!

buikspek van de BBQ

Wat heb je nodig voor 1 stuk buikspek van de BBQ?

  • 500 gram buikspek aan 1 stuk
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 3cm gember, geraspt
  • 1 theelepel five spice-poeder
  • 1 eetlepel Chinese rijstwijn
  • zeezout

buikspek van de BBQ

Hoe maak je dit krokante vlees van de BBQ?

1. Start 1 dag van tevoren! Start met het insnijden van het vel. Snijd het vel (alleen het vel!) ongeveer 2-3 cm in met een scherp mes. Dit doe je om het vet er beter uit te laten lopen.

2. Leg het stuk spek op een rooster of in een vergiet. Overgiet het spek met kokend water. Dep het vervolgens droog.

3. Maak nu de marinade door de knoflook, de gember, de hoisinsaus, de vijfkruidenpoeder en de Chinese rijstwijn te mengen.

4. Wrijf het vlees in met deze marinade, doe dat op de vleeskant. Leg nu het ingewreven vlees met de velkant naar boven in een droge, schone ovenschaal. Bedek de ovenschaal met plastic folie en laat het spek marineren in de koelkast.

Buikspek van de BBQ

Dag 2

5. Verwarm de BBQ op 100 graden (als je de temperatuur in kunt stellen), zorg voor indirecte warmte.

6. Dep vervolgens de velkant van het spek nog een keer droog. Wrijf het vel in met flink wat zeezout, later kun je dat zeezout er altijd weer afhalen, dus wees niet bang dat het vlees te zout zal worden.

7. Leg het buikspek op het rooster van de BBQ. Verwarm het spek tot het een kerntemperatuur heeft van ongeveer 77 graden. Heb je geen thermometer? Ga dan uit van ongeveer 3 uur roosteren op 100 graden.

Haal het spek hierna van het rooster en laat het afkoelen voordat je het gaat snijden.

Buikspek van de BBQ

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen