Gastblog ‘de man’: kipnuggets (en visnuggets)

6 jun 2015 | Avondeten, Borrel

Zoals beloofd vandaag een recept met vlees. Oke, en met een beetje vis. Ik maakte vorige week twee verschillende soorten nuggets: met kip voor mezelf en met vis voor Joor. Omdat dat natuurlijk twee verschillende ingrediënten zijn, maakte ik ook twee verschillende soorten toppings voor de nuggets. De kipvariant maakte ik op de wijze die ik al sinds lange tijd gebruik, met cornflakes. Vis en cornflakes gaat niet zo lekker samen, dus gebruikte ik voor die variant het recept van Lekker & Simpel. Heel grappig, we hadden dus twee ‘paneerstraten’ op het aanrecht staan, een voor de vis en een voor de kip. Het was een lekkere kliederboel, maar koken is wat mij betreft ook soms gewoon lekker kliederen. Ik geef je hieronder eerst het recept voor de kipnuggets en daarna het recept voor de visnuggets. Knoeize!

Wat heb je nodig voor een mooi bakje van deze knapperige kipnuggets?

* 2 kipfilets
* bloem
* 2 eieren, losgeklopt
* 100 gram cornflakes
* je favoriete kruiden voor kip
* peper en zout

Hoe maak je deze kipnuggets?

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Start daarna met het maken van je ‘paneerstraat’. Doe dit door drie bakjes neer te zetten. In het ene bakje doe je een laagje bloem, in het tweede het losgeklopte ei en in het derde de cornflakes. Kruid de bloem met peper en zout en je favoriete kruiden. Op die manier krijgt de kip straks meteen al een lekkere smaak.
Snijd de kip in stukjes van 4 bij 3 cm. Haal nu ieder stukje eerst door het bakje met bloem (schud even uit), dan door het bakje met ei en als laatste door het bakje met cornflakes. Tip: doe de droge delen met de ene hand en de eieren met je andere. Dus: haal de stukjes kip met links door de bloem en de cornflakes en met rechts door het ei. Op die manier worden je droge delen minder nattig.
Leg de kipnugget op de bakplaat. Herhaal dit proces voor iedere nugget. Zet daarna de bakplaat in de oven en laat de kipnuggets in 25 minuten gaar worden in de oven. Check na 25 minuten of de kipnuggets gaar zijn en laat ze eventueel nog wat langer in de oven staan als ze nog niet helemaal doorbakken zijn. Dit proces luistert best nauw, dus blijf in de buurt. Omdat ik best grote stukken kipfilet gebruik, kan het zijn dat de nuggets na 25 minuten nog niet geheel gaar zijn.
Serveer de kipnuggets met je favoriete saus. Ik at er Polderketchup van de Ketchupfabriek bij.

DSC_3621

Wat heb je nodig voor een bakje lekkere visnuggets?

* 200 gram stevige witvis (wij gebruikten pangasiusfilet)
* 2 eieren, losgeklopt
* 1/2 eetlepel mosterd
* 2 eetlepels Griekse yoghurt
* 30 ml melk
* 1/2 theelepel chilipoeder
* paneermeel

Hoe maak je deze lekkere visnuggets?

Start ook bij dit recept met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Maak ook voor de visnuggets een ‘paneerstraat’. Zet hiervoor twee bakjes klaar. In het ene bakje doe je het paneermeel, in het andere bakje het visbeslag. Dat beslag maak je door de twee eieren los te kloppen en te mengen met de yoghurt, de melk, de mosterd en het chilipoeder. Snijd nu de vis in stukken van 3 bij 4 cm. Haal ieder stukje eerst door het visbeslag en dan door de paneermeel. Tip: wissel van hand, doe alle stukjes bijvoorbeeld met rechts door het beslag en met links door het paneermeel. Op die manier wordt je paneermeel niet heel plakkerig.
Leg de stukjes vis op de bakplaat en bak ze in 10 minuten knapperig in de oven. Serveer met je favoriete saus.

Kipnuggets en visnuggets

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

3 Reacties

    • JoorKitchen

      Fijn om te horen 🙂 Ben benieuwd hoe ze jullie bevallen! Kookze!

  1. JoorKitchen

    Fijn om te horen 🙂 Ben benieuwd hoe ze jullie bevallen! Kookze!

Een reactie versturen